Linkovi

Rajnke: SAD ponosne što stoje uz narod Crne Gore


Američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke (L), predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović i crnogorski premijer Dritan Abazović na prijemu povodom Dana nezavisnosti SAD (Foto: gov.me)
Američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke (L), predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović i crnogorski premijer Dritan Abazović na prijemu povodom Dana nezavisnosti SAD (Foto: gov.me)

Američka amabasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke saopštila je u četvrtak, na svečanom prijemu koji je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država organizovala u Podgorici povodom američkog Dana nezavisnosti, da SAD “ponosno stoje uz narod Crne Gore”.

Govoreći na svečanosti povodom nacionalnog praznika SAD, koji se obilježava u znak sjećanja na 4. jul 1776. godine kada je u Filadelfiji objavljena Deklaracija o nezavisnosti, Rajnke je najavila nastavak podrške njene zemlje crnogorskom putu ka članstvu u EU.

"Sjedinjene Američke Države su ponosne što stoje uz narod Crne Gore - kao prijatelj, partner i NATO saveznik", poručila je tokom prijema ambasadorka Rajnke na prijemu kome su prisustvovali crnogorski premijer Dritan Abazović i predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

Rajnke je istakla da će SAD nastaviti da podržavaju Crnu Goru na evroatlantskom putu.

"Nadam se da će Vlada Crne Gore, sadašnja, kao i one koje će je naslijediti, učiniti sve da članstvo u EU postane stvarnost", dodala je Rajnke.

Ona je rekla da Crna Gora i SAD dijele, kao zajedničke vrijednosti, slobodu i multietničku tradiciju etničkog suživota i snažnu evroatlantsku orjentaciju.

“Ali još uvijek predstoji dosta napora kako bi se očuvao neograničeni potencijal ove zemlje, uključujući i borbu protiv ukorijenjene korupcije koja je oslabila crnogorsku ekonomiju, podstakla društvene podjele i oslabila crnogorske institucije”, rekla je američka ambasadorka.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Rajnke je kazala da “hrabri ukrajinski muškarci i žene koji se i ovom trenutku bore za svoju slobodu podsjećaju nas da i slobodu ima veoma visoku cijenu”.

“Svi smo ogorčeni dok iz dana u dan gledamo tragične slike ubijenih Ukrajinaca, običnih ljudi, majki, očeva, djece koji du se bavili običnim, svakodnevnim stvarima dok Vladimir Putin nije odlučio da pokrene rat protiv njih”, rekla je Rajnke.

Ona je istakla da “mi poštujemo njihove žetve i odajemo im priznanje za njihovu nesebičnu hrabrost kojom štite našu zajednički slobodu”

XS
SM
MD
LG