Linkovi

Bajdenovo zdravstveno stanje se značajno popravilo, još ima upalu grla zbog kovida


Arhiva - Predsednik Džo Bajden
Arhiva - Predsednik Džo Bajden

Zdravstveno stanje predsednika Džoa Bajdena nastavlja da se "značajno poboljšava" uprkos dugotrajnoj upali grla od infekcije koronavirusom, navodi se u izveštaju njegovog lekara od nedelje.

"Predsednik reaguje na terapiju kako se očekivalo“, napisao je dr Kevin O’Konor u svojoj poslednjoj belešci. Bajden je uzimao Paklovid, antivirusni lek koji pomaže u smanjivanju šansi od teške bolesti.

O’Konor je napisao da Bajden i dalje ima upalu grla, iako su se drugi simptomi, uključujući kašalj, curenje iz nosa i bolove u telu, "znatno smanjili".

Bajden je u četvrtak ujutro bio pozitivan na koronavirus. O'Konor je u subotu rekao da se predsednik verovatno zarazio veoma zaraznom varijantom, poznatom kao BA.5, koja se širi po celoj zemlji, a dr Ašiš Dža, koordinator Bele kuće za odgovor na Kovid 19, rekao je u nedelju: "To je varijanta BA.5".

"Hvala Bogu, naše vakcine i terapije dobro deluju protiv toga, zbog čega mislim da je predsedniku dobro", rekao je Dža za CBS.

Dža je takođe dao pozitivne informacije o predsednikovom zdravlju.

"Proverio sam sa njegovim timom kasno sinoć. Osećao se dobro. Juče je imao dobar dan", rekao je Dža u nedelju.

Ta varijanta je izdanak soja omikron koji se pojavio krajem prošle godine. Smatra se da je odgovoran za ogromnu većinu slučajeva koronavirusa u zemlji. Predsednik je u izolaciji u rezidencionom delu Bele kuće.

Zvaničnici administracije su istakli da su njegovi simptomi blagi jer je primio četiri doze vakcine, a nakon infekcije počeo je da uzima antivirusni lek Pakslovid.

Bela kuća nije objavila nijednu fotografiju ili video Bajdena od petka, kada su ga mediji pratili kako učestvuje na virtuelnom sastanku sa ekonomskim savetnicima.

Dža je obećao da će Bela kuća nastaviti da objavljuje novosti o predsednikovom stanju i da li možda ima dugotrajne simptome.

"Mislimo da je zaista važno da američki narod zna koliko je dobro njihov predsednik", rekao je on.

"Očigledno, ako ima uporne simptome, očigledno ako bilo koji od njih ometa njegovu sposobnost da obavlja svoje dužnosti, mi ćemo to obelodaniti brzo i često sa američkim narodom. Ali sumnjam da će ovo biti tok Kovida koji smo videli kod mnogih Amerikanaca koji su dobro vakcinisani, dvostruko busterovani, lečeni sa tim alatima u ruci", rekao je Dža. "Predsednik je dobro i očekujemo da će tako i nastaviti".

Bajdenov sekretar za štampu rekao je da je za 17 ljudi, uključujući članove višeg osoblja predsednika i najmanje jednog člana Kongresa, utvrđeno da su bili u bliskom kontaktu sa Bajdenom kada je on mogao biti zarazan. Do sada niko nije bio pozitivan, rekao je Dža za Foks njuz.

XS
SM
MD
LG