Linkovi

Bajden posle infekcije kovidom: Zadržite veru, biće sve u redu


Detalj video poruke američkog predsednika Džozefa Bajdena pošto mu je potvrđen kovid 19 (Foto: Twitter/@potus)
Detalj video poruke američkog predsednika Džozefa Bajdena pošto mu je potvrđen kovid 19 (Foto: Twitter/@potus)

Američki predsednik Džozef Bajden, koji je oboleo od kovida 19, objavio je video poruku na svom Tviter nalogu.

Pretpostavljam da je do vas došla informacija da sam jutros bio pozitivan na kovid. Potpuno sam vakcinisan i primio sam dve dodatne doze. Simptomi su blagi. Veoma cenim vaše interesovanje i brigu. Dobro sam i obavljam mnogo posla. Cenim vašu brigu – zadržite veru. Biće sve u redu", rekao je američki u poluminutnoj poruci.

Sat ranije u tekstualnoj poruci Bajden je poručio da se, uprkos bolesti, oseća odlično - takođe se zahvalivši na iskazanoj brizi.

Razgovarao sam sa senatorom Kejsijem, kongresmenom Kartrajtom i gradonačelnikom Kognetijem i uputio izvinjenje što neću moći da prisustvujem zajedničkom događaju. Nastojim da budem zauzet”, napisao je američki predsednik.

Bela kuća, koja je u četvrtak objavila informacije o njegovoj infekciji koronavirusom, saopštila je da je Bajden u potpunosti vakcinisan i da je primio dve dodatne doze vakcine.

Ukazano je i da američki predsednik ima blage simptome bolesti.

Džil Bajden: Nosiću masku i pridržavati se mera CDC-a

Prva dama Džil Bajden, koja je na putu za Detriot gde bi trebalo da obiđe nekoliko tamošnjih javnih škola, objavila je da se američki predsednik oseća dobro i da ima blage simptome kovida 19.

Moj test na kovid je jutros bio negativan. Nastaviću da se pridržavam smernica Centara za konrolu i prevenciju bolesti i nosiću masku”, rekla je Džil Bajden.

Predstavnica za medije Bele kuće Karin Žan Pjer saopštila je da je Bajden počeo da uzima lek pakslovid.

Na konferenciji za novinare u Beloj kući na kojoj je javnost upoznata sa detaljima Bajdenove bolesti, koordinator Bele kuće za reagovanje na kovid Ašiš Dža izjavio je da se ne zna gde se predsednik zarazio, te da se još obavlja analiza soja virusa kojim je zaražen.

Zbog prepisanog pasklovida i mogućih kontradindikacija, lekari su Bajdenu savetovali da na pet dana prestane da uzima dva leka iz svoje redovne terapije - antikoagulant Elikvis i lek za smanjenje holesterola.

Bajdenov lekar Kevin O'Konor prethodno je saopštio međuvremenu da je predsednik u sredu veče počeo da oseća blage simptome, da mu curi nos i da je umoran sa povremenim suvim kašljem. O'Konor je u pismu portparolki Bele kuće naveo da očekuje da će Bajden, koji je prvi put testiran pozitivno na kovid, dobro reagovati na lekove, prenosi agencija Rojters.

Žan Pjer je u saopštenju navela da će 79-godišnji Bajden, u skladu sa smernicama Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), "biti u izolaciji u Beloj kući i da će tokom tog perioda u potpunosti obavljati sve dužnosti".

"U skladu sa protokolom Bele kuće za pozitivne kovid slučajeve, koji ide još dalje od smernica CDC-a, on će nastaviti da radi u izolaciji dok ne bude negativan na testu. Kada bude negativan, vratiće se lično na posao", navodi se u saopštenju.

Žan Pjer je navela i da će predsednik učestvovati u planiranim sastancima u četvrtak ujutro u Beloj kući telefonom ili preko aplikacije Zum, iz svoje rezidencije, a da će, zbog transparentnosti, Bela kuća dnevno informisati javnost o "predsednikovom statusu dok nastavlja da obavlja dužnost u izlolaciji".

U saopštenju se navodi i da će u skladu sa protokolom, "Bela kuća informisati sve bliske kontakte predsednika, uključujući članove Kongresa ili predstavnike medija koji su bili u kontaktu sa predsednikom" tokom njegove posete Masačusetsu u sredu. Bajdenov prethodni test na kovid, u utorak, bio je negativan, zaključuje se u saopštenju.

Bajdenov prethodnik, Donald Tramp, zarazio se kovidom 19 krajem 2020. godine i bio je u bolnici nekoliko dana.

XS
SM
MD
LG