Linkovi

Bajden višestruko uvećao tarife na uvoznu robu iz Kine


Fabrika električnih vozila u provinciji Žeđijang u Kini, arhiva (China Daily via REUTERS/File Photo)
Fabrika električnih vozila u provinciji Žeđijang u Kini, arhiva (China Daily via REUTERS/File Photo)

Predsednik SAD Džo Bajden objavio je uvođenje visokih tarifa na širok dijapazon kineske uvozne robe koja uključuje električna vozila, čipove, medicinske proizvode - čime dodatno zaoštrava odnose sa Pekingom.

Tarife koje je uveo Donald Tramp na kinesku robu i dalje ostaju na snazi, a Bajdenova administracija ih je dodatno povećala, za električna vozila čak četiri puta - i sada su tarife 100 odsto, saopštila je Bela kuća.

Kao obrazloženje, administracija je navela "neprihvatljive rizike" po američku ekonomsku sigurnost zbog kineskih jeftinih proizvoda koji preplavljuju globalno tržište.

Nove mere uticaće i na uvoz kineskog čelika i aluminijuma, poluprovodnika, baterija, minerala, solarnih ćelija, ukupne vrednosti 18 milijardi dolara, navodi Bela kuća.

Kina je rekla da su tarife kontraproduktivne i da povećavaju tenzije.

SAD su u 2023. godini uvezle robu iz Kine vrednu 427 milijardi dolara, dok su izvezle robu vrednu 148 milijardi, pokazuju statistički podaci američkog Biroa za popis, i ta razlika već godinama ne može da se premosti.

"Kina koristi isti princip kao i ranije, da uvećava svoj rast na račun drugih tako što nastavlja da investira, preplavljuje globalno tržište robom koja je ispod vrednosti zbog nefer praksi u poslovanju", kaže ekonomski savetnik Bele kuće Lael Brejnard.

Ketrin Taj, američka predstavnica za trgovinu, smatra da su tarife opravdane jer Kina nastavlja da krade američku intelektualnu svojinu, a u nekim slučajevima postaje i "agresivnija" - poput sajber upada koji ciljaju američku tehnologiju.

Prema njenim rečima, nove tarife neće mnogo pogoditi američku ekonomiju, a sa druge stane će smanjiti uvoz robe iz Kine i podstaći uvoz iz drugih zemalja.

Iako je Bajdenova politika u skladu sa Trampovom po pitanju Kine, on je kritikovao svog prethodnika da njegova politika prema Kini nije povećala američki izvoz, niti proizvodnju.

Administracija tvrdi da su ove tarife "pažljivo ciljane", kombinovane sa domaćim investicijama, dogovorene sa saveznicima i da neće povećati inflaciju u SAD.

Sa druge strane, Donald Tramp tvrdi da će nove tarife naštetiti američkoj auto industriji.

Bajden i Tramp pokušavaju pridobiti birače ekonomskim planovima
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

"Činjenica da se ove tarife odnose na električna vozila, a ne ona koja idu na gorivo, nema nikakve veze sa zaštitom američkih radnika, već je deo plana da se unište automobili na gorivo i Amerikanci primoraju da kupe veoma skupa električna vozila koja ne žele, i ne mogu da priušte", navodi se u izjavi Trampove kampanje.

Bajden se pred izbore trudi da ubedi glasače u efikasnost svoje ekonomske politike. Iako je nezaposlenost u SAD niska, a rast iznad očekivanog, anketa Ipsosa i Rojtersa je nedavno pokazala da Tramp ima oko 7 odsto prednosti po pitanju ekonomije u odnosu na Bajdena.

Analitičari upozoravaju da će nove tarife dodatno poskupeti izradu električnih vozila i da će naškoditi time Bajdenovoj politici u domenu klimatskih promena, kao i pokušaju da otvori nova radna mesta.

Bajden je rekao da želi da poveća konkurenciju sa Kinom, ali ne da započinje trgovinski rat koji bi išao na štetu obe zemlje.

XS
SM
MD
LG