Linkovi

Bajdenova poruka demokratama: Dosta je drame, podržite me da pobedim Trampa


Džo Bajden (Foto: REUTERS/Nathan Howard)
Džo Bajden (Foto: REUTERS/Nathan Howard)

Američki predsednik Džo Bajden se u pismu demokratama u Kongresu čvrsto usprotivio pozivima da odustane od kandidature i pozvao na „kraj“ unutarstranačke drame koja ju je razdirala od njegovog problematičnog nastupa u debati.

Bajden pokušava da osnaži duboko zabrinutu Demokratsku stranku u trenutku kada se članovi i članice Kongresa vraćaju u Vašington i suočavaju se sa izborom: odlučiti da li da rade na oživljavanju kampanje ili da sklone lidera stranke, u ključnom periodu za njegov reizbor i njihovu političku budućnost.

Bajden je u pismu na dve stranice napisao da se o „pitanju kako da se krene napred razgovara više od nedelju dana. I vreme je da se završi“. On je naglasio da stranka ima „jedan posao“, a to je da u novembru pobedi republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa.

„Imamo 42 dana do Demokratske konvencije i 119 dana do izbora“, naveo je Bajden u pismu koje je distribuirala njegova kampanja za reizbor. „Svako slabljenje odlučnosti ili nedostatak jasnoće oko zadatka koji je pred nama samo pomaže Trampu i šteti nama. Vreme je da se okupimo, krenemo napred kao ujedinjena stranka i pobedimo Donalda Trampa”.

Pismo je pratilo telefonski intervju za jutarnji program na televiziji MSNBC, u kojem je insistirao da "obične demokrate" žele da ostane u trci i rekao da je "frustriran" pozivima stranačkih zvaničnika da odstupi. "Oni su velika imena, ali nije me briga šta ta velika imena misle", rekao je Bajden. Poruku da ostaje u trci ponovio je i u privatnom pozivu sa donatorima, prenosi agencija Rojters.

Bacio je rukavicu u lice kritičarima i poručio im da, ako su ozbiljni, treba da se „kandiduju za predsednika, izazovu ga na konvenciji“ ili da stanu iza njega protiv Trampa.

Jedan od vodećih demokrata u Senatu, senator Dik Durbin, rekao je novinarima da će se o Bajdenovoj kandidaturi "temeljno razgovarati ove nedelje", te da je o tom pitanju razgovarao sa najmanje 10 svojih kolega koji su imali različite stavove.

"Američka javnost je veoma zabrinuta u pogledu njegovih kapaciteta da nastavi da služi kao vrhovni komandant i moraće da uradi više da ubedi građane. Više od slanja pisma Kongresu", rekao je novinarima demokratski kongresmen Džo Morela.

Neki demokratski članovi Kongresa smatraju da bi predizborni štab trebalo da omogući Bajdenu da bude spontaniji pred biračima.

"Džoa bi trebalo pustiti da bude Džo", rekao je senator Aleks Padilja.

Uznemirenost je sve veća jer se najviši demokratski poslanici pridružuju pozivima da se Bajden povuče, čemu se on opire. U isto vreme, neki od najprivrženijih pristalica udvostručuju borbu za Bajdenovo predsedništvo, insistirajući da nema nikog boljeg da pobedi Trampa na, kako mnogi vide, najvažnijim izborima u životu.

Dok demokratski članovi Kongresa odmeravaju da li bi Bajden trebalo da ostane ili da ode, čini se da nema lakih odgovora. To je slaba i veoma nestabilna tačka za predsednikovu stranku. Demokrate koje su godinama, ako ne i decenijama, radile zajedno sa Bajdenom i koje cene njegovo životno delo i političke prioritete, sada muče neprijatna pitanja o njegovoj političkoj budućnosti. I to se odvija dok Bajden ugošćuje svetske lidere na samitu NATO ove nedelje u Vašingtonu.

Vreme nije na njihovoj strani, skoro mesec dana od Nacionalne konvencije Demokratske stranke i samo nedelju dana pre nego što se republikanci okupe u Milvokiju da ponovo nominuju Trampa za svog predsedničkog kandidata. Mnoge demokrate tvrde da bi pažnja trebalo da se usmeri na presudu Trampu za krivično delo u slučaju tajnih isplata novca porno zvezdi Stormi Danijels i na čekanje federalnih optužbi u njegovom nastojanju da poništi izbore 2020.

To je ono što bi sam Bajden mogao da nazove prelomnom tačkom. Dok on poručuje da će se povući samo “ako svemogući Gospod dođe i kaže mu to”, demokrate u Predstavničkom domu i Senatu odlučuju koliko snažno žele da se bore protiv predsednika da promeni kurs, ili da li uopšte žele da promene kurs.

U nastojanju da "dođe na istu stranu", lider demokrata u Predstavničkom domu Hakim Džefris saziva kolege na privatne sastanke pre nego što pokaže svoje preferencije, kaže osoba koja je upoznata sa situacijom, ali je insistirala na anonimnosti. On planira da u ponedeljak okupi demokrate čije su kandidature za reizbor najugroženije.

Ali privatni poziv u nedelju, u kojem je učestvovalo oko 15 najviših članova odbora Predstavničkog doma, razotkrio je produbljivanje podela jer je još najmanje četvoro demokrata - Džerold Nadler iz Njujorka, Džim Hajms iz Konektikata, Adam Smit iz države Vašington i Mark Takano iz Kalifornije - privatno reklo da bi Bajden trebalo da se povuče. Smit je to javno saopštio u ponedeljak, u intervjuu za kablovsku mrežu CNN.

"Bilo koji kandidat za najveći položaj u našoj zemlji mora da snosi težak teret. Taj kandidat mora da bude sposoban da se jasno, artikulisano i odlučno predstavi Amerikancima. Jasno je da predsednik Bajden više ne može da iznese taj teret", naveo je Smit u saopštenju.

Nadler, kao najviši funkcioner tokom tog poziva, bio je prva osoba koja je progovorila i rekla da bi Bajden trebalo da se povuče. Učinio je to svestan svog radnog staža i da će to omogućiti drugima da mu se pridruže. Mnogi drugi na pozivu izrazili su zabrinutost u vezi sa Bajdenovim sposobnostima i šansama da pobedi.

Neki članovi, među kojima i Maksin Voters iz Kalifornije i Bobi Skot iz Virdžinije, oboje lideri u Kongresnom klubu crnaca, snažno su govorili u prilog Bajdenu, kao i predstavnik Ričard Nil iz Masačusetsa.

I nekoliko članova Kongresa je izgledalo frustrirano što rukovodstvo ne daje pravac ili put napred, prema ljudima upoznatim sa sadržajem telefonskog razgovora. Jedan demokratski kongresmen je rekao da bez obzira na odluku, situacija mora da se "završi sada". Ričard Nil je kasnije rekao da je suština toga da je Bajden pobedio Trampa 2020. i da će "to ponovo učiniti u novembru".

XS
SM
MD
LG