Linkovi

Glasači Niki Hejli mogli bi da preokrenu ishod predsedničkih izbora u Americi


Republikanski kandidat za predsednika, bivša ambasadorka UN Niki Hejli, govori na konferenciji za novinare, Severna Karolina, 6. mart, 2024.(Foto: AP/Chris Carlson)
Republikanski kandidat za predsednika, bivša ambasadorka UN Niki Hejli, govori na konferenciji za novinare, Severna Karolina, 6. mart, 2024.(Foto: AP/Chris Carlson)

Bivša guvernerka Južne Karoline i ambasadorka u UN Niki Hejli nastavila je da dobija podršku republikanskih birača dugo pošto je odustala od ovogodišnje predsedničke trke.

Postavlja se pitanje da li će njene pristalice dati odlučujuće glasove u trci između predsednika Džoa Bajdena i bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Skoro tri meseca nakon što je obustavila kampanju za predsednika, Hejli je saopštila da će u novembru glasati za bivšeg predsednika Donalda Trampa.

“Bajden je bio katastrofa. Glasaću za Trampa."

Kome će se prikloniti glasači Niki Hejli na predsedničkim izborima?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00


Ali njene pristalice ne moraju da slede njen primer. Anketa Emerson koledža iz marta 2024. ustanovila je da bi skoro dva puta veći broj glasača Hejli glasao za predsednika Bajdena nego za Trampa. Druge ankete pokazuju da najmanje polovina njenih glasača neće glasati za Trampa.

Kris, pristalica Niki Hejli ističe da mu je “tužno što Niki nije dobila dovoljno glasova da ostane u trci. Međutim, nisam ljubitelj predsednika Trampa. Veoma sam zabrinut za Republikansku partiju."

Džon Sulkovski, ne vidi neku održivu opciju za sebe na izborima Tramp protiv Bajdena. "Stvarno ne želim da vidim nijednog od njih u Beloj kući sledeće godine.”

Dženifer Mejser nije zadovoljna nijednim. "Mislim, podržala sam Trampa i verovatno bih i dalje prevagnula na tu stranu."

Hejli je ocenila da bi Tramp trebalo da se udvara njenim glasačima.

“Trump bi trebalo da bude pametan da se obrati milionima ljudi koji su glasali za mene i koji me i dalje podržavaju. A ne da prosto podrazumeva da će glasati za njega", kaže Hejli.

Njene pristalice imaju potencijal da preokrenu naredne predsedničke izbore. Tokom primarnih izbora u Pensilvaniji u aprilu, Hejli je osvojila četvrtinu republikanskih glasova u bogatijim predgrađima, iako je nekoliko nedelja ranije odustala od trke.

Analiza predsedničkih izbora 2020, pokazala je da je uspeh kod birača iz predgrađa pomerio tas na vagi u Bajdenovu korist.

Hejli je zabeležila velike brojeve u saveznim državama koje su odlučujuće za ishod izbora, uključujući Arizonu, Džordžiju, Mičigen, Severnu Karolinu, Nevadu i Viskonsin.

Dante Skala, sa Univerziteta Nju Hempšir objašnjava.

"Videli ste mnogo naprednih, dobro obrazovanih, bogatih republikanskih birača koji su naginjali ka Niki Hejli. Mislim da je to uključivalo i neke nezavisne glasače. Mogu da zamislim da neki od njih pređu na demokratsku stranu na na opštim izborima."

Bajdenov izborni štab aktivno cilja na Hejline pristalice sa predizbornim spotovima, koji prikazuju kako Tramp vređa Hejli koju je imenovao za ambasadora u UN-u. To je deo šire Bajdenove strategije za privlačenje republikanaca koji su protiv Trampa.

Leri Sabato, sa Univerziteta Virdžinije smatra da će Trampov problem biti kako da konsoliduje glasače Niki Hejli".

"Ne znam da li se to zovu republikanski glasovi, ali on mora da dobije veliku većinu glasova Hejli."

Do sada, Trampova kampanja se nije značajnije angažovala u pokušaju da privuče birače koji su izabrali Hejli na primarnim izborima Republikanske stranke, iako bi, u tesnoj trci, te pristalice mogle da naprave razliku na dan izbora.

XS
SM
MD
LG