Linkovi

Bajden za ABC: Samo bi me Bog naterao da se povučem, ne treba mi kognitivni test


Predsednik Džo Bajden u intervjuu Džordžu Stefanopulosu na televiziji ABC, emitovanom 5. jula 2024. (Foto: video grab)
Predsednik Džo Bajden u intervjuu Džordžu Stefanopulosu na televiziji ABC, emitovanom 5. jula 2024. (Foto: video grab)

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je u petak da mu nije potreban kognitivni test da bi se ustanovilo opadanje mentalnih sposobnosti, i odbacio je pozive pojedinih demokrata da se povuče iz trke i dozvoli energičnijem i mlađem kandidatu da se bori protiv republikanca Donalda Trampa.

Prkosni Bajden, koji pokušava da smiri političku krizu koja je nastala posle njegovog problematičnog nastupa na prvoj predsedničkoj debati, iskoristio je intervju od 22 minuta za televiziju ABC da ponovi da je imao loše veče na debati, ali je ipak pravi kandidat da pobedi Donalda Trampa u novembru. Televizija je istakla da emituje intervju u celini, bez montaže.

Odgovarajući na uporna pitanja novinara Džordža Stefanopulosa, Bajden je odbacio ankete koje pokazuju da zaostaje za Trampom i rekao da bolje stoji u drugim anketama.

Na pitanje da li je bio podvrgnut specifičnom kognitivnom testu koji je deo neurološkog pregleda, 81. godišnji Bajden je rekao da nije, i da "niko nije rekao da je to potrebno."

Na poslednjem sistematskom pregledu 28. februara, lekari su procenili da je sposoban da obavlja predsedničku dužnost, ali Bajden često pravi lapsuse. Neki specijalisti za starenje kažu da bi trebalo da obavi test kognitivnih funkcija.

Bajden je odbacio pitanja o testu, navodeći da su teški zadaci posla u Beloj kući - dovoljni.

"Imam kognitivni test svakog dana. Svakog dana, sve što radim je test", izjavio je.

U svom prvom debatu posle debate, Bajden je rekao da je najbolji kandidat da se bori protiv Trampa i da bi samo "Svemogući Bog" mogao da ga natera da se povuče iz trke.

Bajden je izjavio da je razlog za njegov povremeneo nepovezani govor na debati bila "jaka prehlada" i iscrpljenost posle dva putovanja u Evropu.

"Nema naznaka nekog ozbiljnog stanja. Bio sam iscrpljen. Nisam slušao svoj instinkt u smislu pripreme i imao sam loše veče", rekao je Bajden.

"Osećao sam se užasno", rekao je Bajden novinaru Džordžu Stefanopulosu, glasom koji i dalje zvuči promuklo. "Pitao sam lekare da li su uradili test na kovid jer su pokušavali da shvate šta se dešava. Testirali su da vide da nemam neku infekciju, virus. Nisam imao. Samo sam imao jaku prehladu".

Predsednik je na mitingu u Viskonsinu u petak ponovio više puta izrečeno: da se neće povući.

"Prošle nedelje smo imali malu debatu. Ne mogu da kažem da je to bio moj najbolji nastup. Ali, od tada su krenule brojne spekulacije: Šta će Džo da uradi, da li ostaje u trci? Moj odgovor je slededći: Ostajem i pobediću ponovo", rekao je Bajden.

Na Eksu je napisao da je on "predsednički kandidat Demokratske stranke".

"Želim da budem jasan: Ja sam aktuelni predsednik SAD. Kandidat sam Demokratske stranke. Ostajem u trci".

Bajden u petak dati i intervju za televiziju ABC - što je deo plana da pokaže Amerikancima da i dalje ima snagu da pobedi Donalda Trampa na izborima 5. novembra.

Predsednik insistira na tome da njegovo zdravlje nije oslabilo. Trenutno je pod ogromnim pritiskom da odstupi iz trke i otvori put 59-godišnjoj potpredsednici Kamali Haris.

Neki donatori Bajdenove kampanje glasno izražavaju nezadovoljstvo, stopiraju davanje novca i gledaju ko su druge demokratske alternative.

Čak i neki od Bajdenovih najbližih saradnika, kao što je bivša predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, doveli su u pitanje njegovo zdravstveno stanje.

Neke ankete pokazale su da je Tramp u vođstvu nad demokratskim kandidatom od debate, a anketa Rojtersa i Ipsosa pokazala je da jedan od troje demokrata želi da Bajden izađe iz trke.

Bela kuća je saopštila da je Bajden imao loš nastup u debati zbog prehlade, dok je predsednik rekao da je bio umoran zbog čestih putovanja i promene vremenskih zona.

Tokom intervjua za ABC predsednik neće imati prompter da čita odgovore na pitanja sa njega, kao što to čini u zvaničnim obraćanjima.

Tokom proslave Dana nezavisnosti u Beloj kući u četvrtak uveče, Bajden je na dovikivanje nekoga od posetilaca da "nastavi borbu", odgovorio "da ne ide nikud".

Kamala Haris se pominje kao jak kandidat za preuzimanje Bajdenovog mesta ako on ispadne iz trke za predsednika, kažu izvori, iako Bajdenovi saveznici veruju da on na kraju može da ubedi birače i donatore da ostane kandidat.

Trampova kampanja i njegovi saradnici počeli su političke napade na Kamalu Haris, i pokušavaju da je preventivno diskredituju u slučaju da ona bude demokratski kandidat.

Bajdenova kampanja ne pokazuje da usporava, iako je Tramp sada u prednosti kada je reč o skupljanju novca od donacija.

Kampanja predsednika je objavila da će potrošiti 50 miliona dolara samo za medijske akcije u julu, uključujući "strateške investicije u vezi sa ključnim događajima koji privlače veliku i politički raznoliku publiku".

Tramp, koji je u debati izrekao brojne netačne tvrdnje, u video snimku lažno tvrdi da je Bajdena isterao iz trke za predsednika. U istom snimku je izneo i uvredljive komentare na račun Kamale Haris.

XS
SM
MD
LG