Linkovi

Šta pokazuju istraživanja posle debate - da li je Bajden izgubio podršku birača?


Predsednik SAD Džo Bajden tokom predsedničke debate, 27. jun 2024. (Foto: AFP/Andrew Caballero-Reynolds)
Predsednik SAD Džo Bajden tokom predsedničke debate, 27. jun 2024. (Foto: AFP/Andrew Caballero-Reynolds)

Posle problematičnog nastupa aktuelnog predsednika Džoa Bajdena u debati, koji je izazvao paniku u Demokratskoj stranci i pokrenuo razgovore o tome da li Bajden uopšte treba da bude kandidat, istraživanja javnog mnjenja pokazuju različite stavove birača.

Prema nekim anketama, Bajden nije izgubio podršku u odnosu na republikanca Donalda Trampa, uprkos lošem nastupu u debati.

Anketa Rojtersa i Ipsosa pokazuje da su u ovom trenutku Bajden i Tramp skoro izjednačeni u trci za Belu kuću u novembru, prenosi Rojters.

Obojica su imala oko 40 odsto podrške među registrovanim glasačima, pokazala je anketa sprovedena nekoliko dana posle debate. Prethodno istraživanje Rojtersa od 11-12. juna pokazalo je da Tramp imao vođstvo od 2 odsto, odnosno 41 odsto podrške u odnosu na Bajdenovih 39 odsto.

Sa druge strane, Rojtersova i Ipsosva anketa pokazuju da jedan od troje demokrata smatra da Bajden treba da odustane od kandidature - što on za sada odbija da uradi.

Istražvanje koje je sproveo CNN pokazuje da je Donald Tramp 6 odsto u prednosti u odnosu na Bajdena i da ima 49 odsto podrške u ovom trenutku. Prema toj anketi, potpredsednica SAD Kamala Haris se trenutno bolje kotira od Bajdena sa 45 odsto podrške birača.

Anketa CBS njuza pokazuje da je Tramp posle debate stekao prednost na nacionalnom nivou, ali i u državama koje mogu da odluče predsedničke izbore. Rezultati ove ankete pokazuju da je Tramp 3 odsto u prednosti u odnosu na Bajdena u odlučujućim državama - 51 prema 48 odsto, a 2 odsto na nacionalnom nivou - 50 prema 48.

Da li demokrate mogu da zamijene Bajdena?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

Portal 538 koji svakodnevno prati rejtinge kandidata, sada pokazuje da je Tramp stekao oko 2 odsto prednosti u odnosu na Bajdena i trenutno ima 41 odsto podrške. Na grafikonu na tom portalu može se videti da je Trampov rejting polako rastao u danima posle debate, a trka među dvojicom kandidata je inače veoma tesna.

Pojedini demokratski zvaničnici javno su pozvali Bajdena da odustane od kandidature, dok drugi preispituju da li je on najbolji kandidat.

Bajden je u utorak, na mitingu u Virdžiniji, priznao da mu nastup na debati nije bio najbolji, ali je za to okrivio neispavanost i rekao da je njegova kampanja prikupila 38 miliona dolara od sučeljavanja.

"Činjenica je da nisam bio veoma pametan. Odlučio sam da putujem širom sveta nekoliko puta, da prolazim kroz 100 vremenskih zona pre debate. Nisam slušao svoje savetnike i vratio sam se i gotovo zaspao na podijumu. To nije izgovor, ali jeste objašnjenje", rekao je Bajden od kojeg i zavisi odluka da li će se povući ili će ostati u trci.

Sa druge strane, Donald Tramp, za koga je utvrđeno da je tokom debate iznosio mnoge neistinite tvrdnje, nije zbog toga pretrpeo pad rejtinga. U međuvremenu je i Vrhovni sud doneo presudu o predsedničkom imunitetu, koja se tumači da ide na ruku Trampu, jer onemogućava da suđenje za nerede 6. januara počne pre izbora. Zbog te presude, odloženo je i izricanje kazne Trampu koji je osuđen za krivično delo u slučaju isplate novca porno glumici. Prema ranijem istraživanju Asošijeted presa i Centra za istraživanje javnog mnjenja NORC, polovina odraslih Amerikanaca podržala je tu presudu.

XS
SM
MD
LG