Linkovi

Bajden potpisao uredbe u borbi protiv klimatskih promena


Predsednik SAD Džo Bajden, u Beloj kući, 21. januara 2021. (AP Photo/Alex Brandon)
Predsednik SAD Džo Bajden, u Beloj kući, 21. januara 2021. (AP Photo/Alex Brandon)

Američki predsednik Džo Bajden u sredu je potpisao niz uredbi za borbu protiv klimatskih promena.

"Ne možemo više da čekamo da rešimo krizu izazvanu klimatskim promenama. Svojim očima vidimo šta se događa. Vreme je da se preduzme akcija", poručio je Bajden i dodao da će njegove uredbe da "značajno doprinesu ambicioznom planu administracije da se bori protiv egzistencijalne pretnje klimatskih promena".

Koraci koje je Bajden preduzeo uključuju moratorijum na novi zakup nafte i gasa na američkoj zemlji i u vodama i regulatorne mere za smanjenje emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, kao i dvostruko veća proizvodnja energije iz vetrenjača na vodi.

Cilj uredbi je i da se očuva 30 odsto zemlje i okeana u narednih 10 godina. Takođe se planira uspostavljanje kancelarija Bele kuće koja bi opsluživala siromašne i manjinske zajednice koje nesrazmerno pate od zagađenja vazduha i vode.

Bajden je naložio federalnim agencijama da koriste odluke zasnovane na nauci za utvrđivanje federalna pravila i najavio da će Sjedinjene Države biti domaćin samita klimatskih lidera 22. aprila.

Bajden je imenovao bivšeg državnog sekretara Džona Kerija da bude njegov izaslanik za klimu.

Keri je bio glavni diplomata SAD tokom izrade Pariskog sporazuma o klimi, pakta kojem se Amerika ponovo priključila prvog dana Bajdenovog mandata.

XS
SM
MD
LG