Linkovi

Bajden opozvao Trampovu zabranu izdavanja zelene karte brojnim aplikantima


Arhiva - Žena drži uvećanu repliku zelene karte tokom mitinga na kom je zahtevana imigraciona reforma, u Los Anđelesu, 5. oktobra 2013.
Arhiva - Žena drži uvećanu repliku zelene karte tokom mitinga na kom je zahtevana imigraciona reforma, u Los Anđelesu, 5. oktobra 2013.

Predsednik Džo Bajden u sredu je opozvao ukaz svog prethodnika koji je mnogim podnosiocima zaheva za izdavanje zelene karte branio ulazak u Sjedinjene Države.

Bivši predsednik Donald Tramp izdao je zabranu prošle godine, rekavši da je potrebna za zaštitu američkih radnika usred velike nezaposlenosti zbog pandemije koronavirusa.

Bajden je to obrazloženje odbacio u proglasu o ukidanju zabrane izdavanja viza u sredu.

Demokratski predsednik rekao je da je ukaz sprečavao porodice da se ponovo okupe u Sjedinjenim Državama i da je naštetio američkim biznisima.

Bajden, demokrata, obavezao se da će preokrenuti mnoge Trampove tvrde imigracione politike. Advokati imigranata su poslednjih nedelja vršili su pritisak da on ukine zabranu viza, koja bi trebalo da istekne 31. marta.

Bajden je ostavio na snazi još jednu zabranu uvedenu za većinu stranih privremenih radnika.

U oktobru, federalni sudija u Kaliforniji blokirao je Trampovu zabranu za strane radnike, jer je to uticalo na stotine hiljada američkih preduzeća koja su se protiv te politike borila na sudu.

Kurtis Morison, advokat za imigraciju sa sedištem u Kaliforniji, koji zastupa ljude koji su pod zabranom za podnosioce zelene karte, rekao je da će Bajden sada morati da se suoči sa sve većim zaostatkom prijava koje su zadržavane mesecima, nakon što je Stejt dipartment zbog pandemije obustavio proces izdavanja viza. Proces bi mogao da traje godinama, rekao je.

tejt department nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

XS
SM
MD
LG