Linkovi

Bajden kaže da nije trebalo da bude arogantan prema Afroamerikancima


Džozef Bajden tokom debate demokratskih kandidata za predsedničke izbore u martu 2020.

Demokrata Džozef Bajden rekao je da "nije trebalo da bude tako arogantan" kada je Afroamerikancima, u radio emisiji poručio da "nisu crni" ako glasaju za Trampa.

Bajden je tokom razgovora sa predstavnicima Afroameričke trgovinske komore izjavio da "nikada Afroamerikance ne bi uzimao zdravo za gotovo", piše AP.

"Nije trebalo da se pravim pametan. Niko ne treba da glasa za neku partiju na osnovu svoje rase, religije ili bilo čega drugog".

Bajden je u radijskoj emisiji The Breakfast Club, u momentu rasprave sa voditeljem Afroamerikancem, izgovorio: "Ako vam je problem da odlučite da li ste za mene ili za Trampa, onda niste crni".

Mnogi su kritikovali Bajdena, koji računa na podršku Afroamerikanaca na narednim predsedničkim izborima, da i dalje treba da vodi računa o glasačima iz te populacije - iako su oni većinom protiv aktuelnog predsednika Donalda Trampa.

"Ovakvi komentari utiču na Afroameričke birače tako da se osećaju kao da nikome nisu važni i da im nije važan njihov glas. A niko od nas ne sme da dozvoli takav odnos pred izbore", rekla je Alisija Garza, suosnivačica pokrteta Black Lives Matter.

Da li će Bajden posle gafa izgubiti glasove Afroamerikanaca?

Glasovi Afroamerikanaca omogućili su Bajdenu da osvoji drugo mesto na kokusima u Nevadi i da pobedi u Južnoj Karolini na primarnim izborima.

Prema istraživanju agencija AP, čak 61 odsto Afroamerikanaca podržavalo je Bajdena tokom primarnih izbora u februaru i martu.

Bajden, koji ima najveće šanse da bude kandidat demokrata na predsedničkim izborima, nastoji da održi svoj rejting kod crnaca. Takođe se već obavezao da će žena biti njegov potpredsednik, a među kandidatkinjama za to mesto razmatra i nekoliko Afroamerikanki poput senatorke Kamale Haris i kandidatkinje za guvernerku Džordžije Stejsi Ejbrams.

Bez obzira na Bajdenov komentar, male su šanse da crnci počnu da podržavaju Trampa. Anketa Foks njuza pokazuje da samo 14 odsto registrovanih afroameričkih glasača podržava Trampa, a da čak 84 odsto o njemu nema dobro mišljenje.

S druge strane, čak 75 odsto Afroamerikanaca podržava Bajdena, dok je 21 odsto protiv njega.

Ipak, postoji rizik da mlađi afromaerički glasači neće izaći na izbore u novembru, što može da oteža Bajdenovu poziciju.

Tome može da da doprinese i gaf koji je Bajden napravio u emisiji The Breakfast Club koja je posebno popularna među mlađim Afroamerikancima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG