Linkovi

Asad: Primirje "tračak nade"


U intrevjuu za nemačku televiziju, Asad je rekao da će njegova vlada ispuniti ono što se od nje očekuje kako bi se očuvao prekid neprijateljstava.

Predsednik Sirije Bašar al-Asad izjavio je da prekid neprijateljstava u petogodišnjem ratu u njegovoj zemlji predstavlja "tračak nade".

U intervjuu za nemačku televiziju, Asad je rekao da će njegova vlada ispuniti ono što se od nje očekuje kako bi se primirje održalo.

U međuvremenu, američki državni sekretar Džon Keri ocenio je da su narednih nekoliko dana "ključni" u napredovanju prema cilju deeskalacije sirijskog konflikta.

Keri je govorio sinoć u Vašingtonu, u trenucima dok je Sirija ulazila u četvrti dan od stupanja na snagu prekida vatere koji obuhvata pro-vladine borce i opozicione snage, ali ne i ekstremiste Islamske države ili one iz grupe Džabat al-Nusra, povezane sa al-Kaidom.

Keri je izjavio da se on i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov slažu da je bilo nekih kršenja sporazuma od kada je primirje počelo u subotu, ali da ne žele da se javno prepiru oko njih, već da će se osloniti na radnu grupu, koju predvode njihove dve zemlje, da istraži svako prijavljeno kršenje primirja i promoviše poštovanje prekida neprijateljstava.

Međunarodni izaslanik za Siriju Stafan de Mistura danas je izjavio da će sledeća runda sirijskih mirovnih pregovora umesto 7. početi 9. marta.

XS
SM
MD
LG