Linkovi

Rusija razmatra slanje dodatnih trupa?


Ruske snage u Siriji
Ruske snage u Siriji

Visoki američki obaveštajni zvaničnici izražavaju zabrinutost da Rusija možda nije u potpunosti posvećena mirnom rešenju sukoba u Siriji.

Direktor Nacionalne obaveštajne službe Džejms Kleper rekao je na pretresu u Kongresu da je Rusija „zaokupljena“ svojim angažovanjem u Siriji i da bi uskoro mogla da preduzme dodatne korake da ojača režim predsednika Bašara al-Asada.

„Razmatraju mogućnost da pošalju veći broj pripadnika kopnenih snaga“, naveo je Kleper, uz ocenu da na ruski stav ustiče sećanje na angažman u Avganistanu, te da je to jedan od razloga zbog kojih je Moskva zainteresovana za okončanje neprijateljstava.

Obaveštajni zvaničnici tvrde da postoji stalno, ali postepeno povećanje ruskih aktivnosti u Siriji, ali i da nema nagoveštaja intenziviranja ruskih operacija, uoči roka za stupanje na snagu primirja, u subotu u ponoć.

Sirijske pobunjeničke grupe navode da su ruski ratni avioni nastavili da bombarduju položaje u severozapadnoj Siriji, u znak podrške vladinoj ofanzivi u pokrajini Latakija.

Rusija je saopštila je da je proces uspostavljanja primirja u toku, ali i optužila američke zvaničnike da pokušavaju da podriju sporazum. U međuvremenu, diplomate Ujedinjenih nacija razmatraju rezoluciju Saveta bezbednosti kojom se podržava prekid vatre u Siriji.

XS
SM
MD
LG