Linkovi

UN: Prekid vatre traje uprkos "incidentima"


Damask, 28. februara 2016.
Damask, 28. februara 2016.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun izjavio je da se prekid neprijateljstava u Siriji u velikoj meri održava trećeg dana, uprkos "nekim incidentima."

Ban je takodje naveo da multinacionalna radna grupa koja prati sprovodjenje dogovora radi na tome da obezbedi da se kršenja primirja ne prošire, kako bi prekid sukoba mogao da se održi.

Šef francuske diplomatije Žan-Mark Ero pozvao je da se "bez odlaganja" održi sastanak radne grupe kako bi se razmotrili prijavljeni vazdušni udari na područja pod kontrolom pobunjenika.

Američki sekretar za odbranu Eš Karter izjavio je da bi prekid vatre, "ukoliko ga se strane budu pravilno pridržavale" mogao da vodi ukupnom smanjenju nasilja.

"To bi mogao da bude prvi korak ka političkom rešenju kojim bi se okončao gradjanski rat i stradanja sirijskog naroda", naveo je Karter.

Prekid vatre počeo je u subotu, ali je danas zabeležen značajan porast prijava da se primirje krši. Sirijski pobunjenici navode da su snage Asadovog režima izvršile 26 napada na gradove i sela pod njihovom kontrolom.

XS
SM
MD
LG