Linkovi

Iran: Ojačaćemo svoje raketne sposobnosti


Predsednik Irana, Hasan Rohani, tokom konferencije za štampu tokom njegove posete Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, Njujork, 20. septembra 2017

Iran će ojačati svoje raketne sposobnosti i neće tražiti odobrenje ni jedne zemlje, rekao je predsednik te zemlje Hasan Rohani u petak odgovarajući na kritike predsednika SAD Donalda Trampa.

Rohani je govorio na vojnoj paradi, na kojoj je, prema tvrdnjama iranske novinske agencije, među drugim oružjem prikazana nova balistička raketa koja ima domet od 2.000 kilometara i koja je sposobna da nosi nekoliko bojevih glava.

Novinska agencija Tasnim, koja je citirala čelnika Vazduhoplovne divizije Revolucionarne garde, Amiralija Hajizadeha, dala je tek nekoliko dodatnih detalja o raketi.

Trampov kriticizam

Na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u četvrtak, Tramp je rekao da Iran izgrađuje svoju raketnu sposobnost optuživši tu zemlju da izvozi nasilje u Jemen, Siriji i druge delove Bliskog istoka.

Takođe je kritikovao sporazum iz 2015. koji su Sjedinjene Države i šest drugih sila postigle sa Teheranom i u kom se Teheran složio da zabrani svoj nuklearni program kao odogovor na ublažavanje ekonomskih sankcija.

U govoru koji je prenosila državna televizija, Rohani je rekao: "Ojačaćemo svoju vojnu moć, kao metod odvraćanja. Ojačaćemo svoje raketne sposobnosti... Nećemo tražiti odobrenje od bilo koga da branimo svoju zemlju".

"Sve zemlje u svetu podržale su nuklearni sporazum na Generalnoj skupštini ujedinjenih nacija ove godine... osim Sjedinjenih Država i cionističkog režima (Izraela)", rekao je Rohani.

Tilerson poziva na ponovne pregovore

Američki državni sekretar, Reks Tilerson, rekao je da sporazum mora biti promenjen, ili da Sjedinjene Države neće ostati u njemu. Iran je rekao da se o njegovom nuklearnom sporazumu ne može ponovo pregovarati.

Mogućnost povlačenja Vašingtona iz sporazuma zabrinula je neke američke saveznike koji su pomogli da se on ispregovara, posebno u situaciji kada se svet hvata u koštac sa severnokorejskim razvojem nuklearnog i balističkog oružja.

Kineski ministar spoljnih poslova, Vang Ji, rekao je da tenzije na Korejskom poluostrvu podvlače važnost iranskog sporazuma, koji će Kina nastaviti da podržava.

Tramp je obavešten u februaru o probnom lasniranju balističke rakete i uveo je nove ekonomske sankcije u julu zbog njihovog raketnog programa i "malignih aktivnosti" na Bliskom istoku.

Ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov, rekao je u četvrtak da je američko nametanje unilateralnih sankcija Iranu "nelegitimno i da podriva kolektivnu prirodu međunarodnih napora".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG