Linkovi

SAD upozoravaju na "sve veću pretnju" od Irana


Američki državni sekretar Reks Tilerson

Američki državni sekretar Reks Tilerson saopštio je u srijedu da je Iran prijetnja regionu i da bi Teheran, ako se ne bude kontrolisao, mogao da izazove probleme širom svijeta.

Trampova administracija upozorila je Iran da preispituje svoju politiku prema toj zemlji zbog potecijalne prijetnje Teherana po globalnu bezbjednost.

"Iran je vodeći sponzor terorizma u svijetu, odgovoran za zaoštravanje više sukoba, podrivanje američkih interesa u zemljama kao što su Sirija, Jemen, Irak i Liban i za pružanje dalje podrške napadima na Izrael”, rekao je američki državni sekretar Reks Tilerson.

Tilerson je istakao da bi iranske nuklearne ambicije, ako ne budu suzbijene, mogle da budu opasne koliko i sjevernokorejske.

"Najnovijom probom balističkih projetila srednjeg dometa i daljim razvojem i širenjem raketne tehnologije, Iran krši rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujednjenih nacija 2231.”

Teheran je 2015. godine potpisao sporazum sa Sjedinjenim Državama i još pet država o zaustavljanju razvoja svog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Predsjednik Donald Tramp više puta je isticao da je riječ o najgorem mogućem dogovoru. Njegov državni sekretar ocijenio je da sporazum nije doveo do uklanjanja prijetnje od iranskog nuklearnog programa.

“To je još jedan primjer isplaćivanja sile sa nuklearnim ambicijama. Isplatimo ih na kratko vrijeme, a onda neko mora da se bavi tim pitanjem kasnije.

Visoki američki zvaničnik dodao je da je sporazum potpuno ignorisao ostale iranske prijetnje po region i svijet. Najavio je i da će ih Tramova administracija razmotriti na sveobuhvatan način i odlučno ih ukloniti. Nije međutim precizirao koje mjere će biti preduzete.

Iranski šef diplomatje Džavad Zarif kritikovao je Tilersonove komentare kao "stare američke optužbe" kojima ne može da se prikrije priznanje da Iran u potpunosti poštuje odredbe sporazuma.

Pojedini članovi američkog Kongresa kritikovali su ukidanje sankcija Iranu. Međutim, analitičari smatraju da bi ponovnim uvođenjem kaznenih mjera bio prekršen međunarodni sporazum.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG