Linkovi

"Antipandemijski" krediti EBRD za mala i srednja preduzeća u Srbiji


Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) povećala je sredstva za finansiranje ključnih banaka u Srbiji u nameri da podrži mala i srednja preduzeća (MSP), koja se suočavaju sa uticajem pandemije koronavirusa.

Kako se navodi u saopštenju, krediti za mala i srednja preduzeća dostupni su preko Banke Inteza, Erste banke, Eurobanke, Prokredit banke i Unikredit banke, zahvaljujući novom finansiranju EBRD-a u vrednosti od 210 miliona evra.

"Sektor malih i srednjih preduzeća jedan je od stubova srpske ekonomije, koji daje 66 procenata zaposlenosti u zemlji. Kao posledica izbijanja koronavirusa, mnoge kompanije su doživele pad prometa i profitabilnosti, što je dovelo do kašnjenja u plaćanju i povećanih zahteva za likvidnošću", kaže se u saopštenju.

Finansiranje EBRD-a podjednako je namenjeno podmirivanju potreba za likvidnošću korporativnih i malih biznisa, pomažući očuvanju radnih mesta. Deo sredstava dostupan je u dinarima kako bi se pomoglo MSP koja prodaju svoju robu i usluge u domaćoj valuti u ublažavanju valutnih rizika.

Zuzana Hargitai, regionalna direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan i direktorka za Srbiju, izjavila je: "U EBRD-u ponosmi smo na našu sposobnost da odgovorimo na hitne potrebe privatnih sektora u krizi. Veći pristup finansijama životno je važno za mnoga mala preduzeća u Srbiji, dok se suočavaju sa padom u prodaju i protoku novca i iskušavaju poremećaj lanca snabdevanja", kaže se u saopštenju.

Pored toga što olakšava pristup finansiranju pružanjem zajmova, EBRD podržava lokalna mala preduzeća sa drugim proizvodima, kao što su linije za finansiranje trgovine u okviru svog Programa za olakšavanje trgovine.

Kako se uvoznici i izvoznici suočavaju sa sve složenijim uslovima snabdevanja, došlo je do brzog porasta potražnje za trgovinskim finansijama, što je od presudnog značaja za održavanje otvorenih kanala trgovine, navodi se u saopštenju.

"Odgovarajući na tu sve veću potražnju, EBRD je Adiko banci i Eurobanci odobrio nova sredstva u vrednosti od 90 miliona evra za podršku njihovim aktivnostima u tom segmentu".

EBRD takođe planira da u bliskoj budućnosti poveća podršku ženama preduzetnicama, kroz novi program finansiranja preko Banke Inteza, koja je kreirala namenski program "Žene u biznisu".

Kako bi pomogla ublažavanju ekonomskog uticaja koronavirusa, EBRD očekuje da u 2020. godini obezbedi finansijsku podršku za srpsku privredu od 750-800 miliona evra.

To je značajan rast u odnosu na više od 500 miliona evra u 2019, odnosno 396 miliona evra u 2018. godini, navodi se u saopštenju.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji, sa više od šest milijardi evra uloženog novca u 267 projekata u zemlji do danas, podseća se u saopštenju.

Sada je u potpunosti fokusirana na odgovor na krizu koronavirusa i podršku ekonomskom oporavku u 38 ekonomija, u koje investira. Između 2020. i 2021. EBRD očekuje da će obezbediti finansijsku pomoć vrednu 21 milijardu evra.

XS
SM
MD
LG