Linkovi

EBRD: U Srbiji ove godine pad BDP-a od 3,5 odsto i rast 2021. godine od 6 odsto


Bruto domaći proizvod (BDP) Srbije u ovoj godini zabeležiće pad od 3,5 odsto, dok se u narednoj godini očekuje oporavak privrede i porast BDP-a za šest odsto - procenila je Evropska banka za obnovu i razvoj.

U Izveštaju o regionalnim ekonomskim perspektivama, EBRD procenjuje da će kao posledicu negativnog ekonomskog uticaja pandemije korona virusa privrede u regionima u kojima je ona aktivna ostvariti u proseku ekonomski pad od 3,5 odsto u 2020. godini, dok će u 2021. prosečni rast biti oko 4.1 odsto.

Kada se govori o regionu Zapadnog Balkana, EBRD očekuje da će posebno negativan uticaj na ekonomije Srbije i Severne Makedonije imati poremećaji globalnih lanaca snabdevanja, zbog snažnih proizvodnih baza u ove dve zemlje. Za ekonomije Albanije i Crne Gore se ističe da će biti posebno pogođene zbog velikog oslanjanja na turizam.

Za ostale države u regionu predviđanja EBRD-ija govore da se za Bosnu i Hercegovinu predviđa pad od 4,5 odsto u ovoj godini i oporavak od 6 procenata u narednoj godini. Crnu Gori u Albaniju očekuje i veliki pad, ali i veliki skok iduće godine: pad u Crnoj Gori u ovoj godini iznosiće 8 odsto BDP, ali se očekuje rast od 10,5 odsto u 2021. godini, dok je za Albaniju predviđen veliki pad od 9 odsto, ali i veliki rast u 2021. godini od čak 12 procenata.

Od država bivše Jugoslavije, EBDR predviđa da Hrvatska ove godine ima pad od sedam procenata, i nešto manju rast 2021. godine - šest odsto. Za Sloveniju je projektovan pad od 5,5 odsto u ovoj godini, koji će biti skoro kompenzovan rastom od 5 odsto u narednoj godini, navodi se u Izveštaju EBRD.

U EBRD ističe se da će oporavak ekonomija zavisiti od postepenom ublažavanja domaćih mera za suzbijanje širenja korona virusa, dok se normalizacija ekonomske situacije očekuje u drugoj polovini godine.

XS
SM
MD
LG