Linkovi

Srbija uz kredit EBRD-a kupuje 18 novih vozova


Voz "Srbija voza" (Foto: Srbija voz)
Voz "Srbija voza" (Foto: Srbija voz)

Srbija će kupiti 18 novih vozova sa četiri vagona iz kredita od 100 miliona evrakoji obezbeđuje Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), saopštila je ta banka u četvrtak.

Novi vozovi pružati udobne i pouzdane usluge regionalnog prevoza putnika na deonicama železničke mreže koji su elektrifikovani, kaže se u saopštenju.

"Očekuje se da će ovo podstaći nove putnike da počnu više da koriste železnički transport, što će voditi ka umanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte", navodi se u saopštenju.

Kaže se da je železnička mreža u Srbiji opterećena nedovoljnim investicijama od ranih 1990-ih godina. Kao rezultat, transport se prebacio na puteve, dok samo pet odsto putnika koristi vozove, kaže se u saopštenju i podseća da je od početka 2000-ih godina "Srbija voz" započeo modernizaciju svoje mreže i usluga, u kojoj je EBRD jedan od ključnih partnera.

EBRD podseća da je već pomagao "Srbija voz" prilikom kupovine novih putničkih i teretnih vagona, koji danas povezuju neke od najvećih gradova u zemlji. Pomognuta je i obnova depoa u Zemunu i unapređenje IT sistema, raspolaganje energijom i prodaja karata. Paralelno se pomaže i unapređenje menadžmenta, što dovodi do bolje efikasnosti i modernizacije te državne kompanije, kaže se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG