Linkovi

Američka ambasada o izboru nove crnogorske Vlade: Brinu stranke koje istorijski ne podržavaju zacrtane ciljeve


U saopštenju se ukazuje na zabrinutost da bi stranke koje ne podržavaju zacrtane ciljeve mogli spriječiti napredak Crne Gore (Foto: AP)
U saopštenju se ukazuje na zabrinutost da bi stranke koje ne podržavaju zacrtane ciljeve mogli spriječiti napredak Crne Gore (Foto: AP)

Ambasada SAD u Podgorici saopštila je, povodom formiranja nove Vlade Crne Gore, da nova crnogorska Vlada treba da bude odgovorna prema vlastitim zacrtanim ciljevima, punopravnom članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji, aktivnom i kredibilnom članstvu u NATO savezu, unaprjeđenju dobrosusjedskih odnosa i jačanju uloge države u multilateralnim organizacijama.

EU: Nove crnogorske vlasti da unaprede reforme i put ka članstvu

Zastave Evropske unije i Crne Gore (Foto: Twitter@JosepBorrellF)
Zastave Evropske unije i Crne Gore (Foto: Twitter@JosepBorrellF)

Evropska unija je, povodom formiranja nove crnogorske vlade, pozvala sve političke aktere u zemlji da se usredsrede na unapređenje puta ka članstvu u Uniji.

Podstičemo na izgradnju konsenzusa o prioritetnim akcijama potrebnim za napredak Crne Gore na njenom putu ka EU, posebno u oblasti vladavine prava kako bi se ispunila merila koja važe za poglavlja 23 i 24, posebno u vezi sa ključnim imenovanjima u pravosuđu i zakasnelim reformama”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju je ukazano da se od novih vlasti očekuje da pokažu kapacitet i posvećenost sprovođenja reformi kako bi se Crna Gora Uniji priključila što je moguće pre.

“Očekujemo da će Crna Gora održati neprekinuti niz potpunog usklađivanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije”, istaknuto je u tekstu.

Zaključeno je i da Unija ceni posvećenost Crne Gore strateškom putu ka članstvu u EU što je, kako je navedeno, želja ogromne većine njenih građana.

U saopštenju se ukazuje na zabrinutost da bi stranke koje ne podržavaju te ciljeve mogli spriječiti napredak Crne Gore.

"Kao saveznik u NATO-u, zabrinuti smo da bi stranke koje istorijski ne podržavaju ove navedene ciljeve mogle spriječiti napredak Crne Gore. Pozivamo na oprez kako bismo osigurali da Crna Gora iskoristi ovu istorijsku priliku da ostvari svoj puni demokratski i ekonomski potencijal", navodi se u saopštenju američke ambasade u Podgorici.

Ukazno je, takođe, da se "nadaju da će vidjeti kako novoformirana vlada brzo napreduje u ispunjavanju svojih obaveza, unaprjeđujući državu na putu pristupanja EU i ostajući snažan saveznik u NATO-u".

"Podržaćemo i priznati konstruktivne akcije nove Skupštine i Vlade, ali i iskazati našu zabrinutost zbog aktivnosti koje su u suprotnosti s evroatlantskim vrijednostima i koje koče opipljiv napredak prema integraciji u EU. Očekivanja su visoka i očekujemo da ona mogu i da će biti ispunjena", naveli su iz Ambasade.

U njihovom saopštenju piše da "s preuzimanjem dužnosti nove Vlade Crne Gore, Sjedinjene Američke Države nastavljaju da podržavaju državu i građane Crne Gore u procesu napredovanja ka članstvu u EU i očuvanju evroatlantskih vrijednosti".

Crnogorski parlament izabrao je, u utorak ujutru glasovima 46 poslanika parlamentarne većine, vladu premijera Milojka Spajića, lidera Pokreta Evropa sad. Protiv je bilo 19 poslanika, dok je jedan bio udržan.

Sjednica Skupštine trajala je čiitavu noć, a nova Vlada dobila je podršku poslanika iz redova Pokreta Evropa sad, koalicije Za budućnost Crne Gore, Socijalističke narodne partije, Demokrata i dvije albanske liste.

Vladu u Skupštini podržava i kolicija Za budućnost Crne Gore, koju predvode lideri bivšeg Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, a koja bi, prema dogovoru partija većine, u prvoj godini podržala Spajićev kabinet bez učešća u Vladi, da bi nakon toga uslijedila njena rekonstrukcija koja bi omogućila ulazak te koalicije u izvršnu vlast.

Sjedinjene Države su nekoliko puta, tokom procesa formiranja nove crnogorske Vlade, ukazivale da koaliciju "Za budućnost Crne Gore" ne doživljaju kao partnera.

Zapadni partneri, među kojima Sjedinjene Države, Evropska unija, Velika Britanija i NATO, davali su preporuke da bi u crnogorsku vladu trebalo izbeći uvođenje antizapadne i anti-NATO političke stranke, koja se protivi i Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG