Linkovi

CRTA: funkcionerska kampanja pred izbore u Srbiji


Glasanje u Srbiji
Glasanje u Srbiji

I ove godine posmatračke misija CRTA - "Građani na straži" će nadgledati predstojeće predsedničke izbore u Srbiji, a na današnjoj konferenciji za medije predstavili su prve nalaze monitoringa predizborne kampanje.

Imamo situaciju u kojoj predsednik Vlade, sa pozicije predsednika Vlade vodi predizbornu kampanju, a i lokalni funkcioneri sa svojih javnih funkcija promovišu jednog kandidata, ocenio je šef posmatračke misije CRTA "Građani na straži" Raša Nedeljkov i ukazao da se po čitavoj strukturi sprovodi funkcionerska kampanja.

Kako je rekao Nedeljkov na konferenciji za medije, zabrinjavaju navodi o pritiscima na birače i kupovini glasova, navodeći da je to fenomen koji se i ranije pojavljivao.

Ovaj izborni proces će proći uz svega trećinu posmatrača u odnosu na prethodnu godinu, koliko je Agencija za borbu protiv korupcije imala. I drugi veoma važan kontrolni mehanizam koji je demokratska Srbija uspostavila u prethodnim godinama je Regulatorno telo za elektronske medije, koje se oslobodilo svoje obaveze da kontroliše rad elektronskih medija, i na taj način uspostavi zaštitu javnog interesa.

Članica posmatračke misije CRTA Tamara Skrozza je rekla da se od svih predsedničkih kandidata Aleksandar Vučić najviše pojavljuje na naslovnim stranama dnevnih listova i da je reč o uglavnom pozitivnom kontekstu.

Od 115 naslovnih strana na kojima se pojavljuje, Aleksandar Vučić je u pozitivnom kontekstu, što bi rekli "gud gaj", predstavljen na 78,3 odsto, a svega u 9,6 odsto u negativnom, i 12,2 odsto u neutralnom smislu. Mislim da je medijska scena kakva nije - mi bismo imali dominaciju neutralnih sadržaja. Dakle, nešto što nije ni na koji način navijački.

Pavle Dimitrijević iz posmatračke misije CRTA je ukazao da je birački spisak i u ovom izbornom procesu u fokusu javnosti. Pitanja upisa u birački spisak, prijave za glasanje u inostranstvu i prijave za glasanje po boravištu su teme, objasnio je Dimitrijević.

XS
SM
MD
LG