Linkovi

BIRODI: Institucije da reaguju na nalaze ODIHR o Vučićevom postupanju u kampanji


Predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić posle proglašenja rezultata parlamentarnih izbora 21. juna 2020.
Predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić posle proglašenja rezultata parlamentarnih izbora 21. juna 2020.

Biro za društvena istraživanja BIRODI pozvao je u saopštenju institucije u Srbiji - Agenciju za borbu protiv korupcije, Savet za borbu protiv korupcije i Ustavni sud - da reaguju na nalaze iz izveštaja specijalne misije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava ODIHR o postupanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kampanji pred parlamentarne izbore 21. juna.

U izveštaju ODIHR koji je objavljen 7. oktobra, između ostalog se konstatuje funkcionerska kampanja, odnosno nepostojanje jasne razlike između medijskog pojavljivanja Vučića kao predsednika države i lidera SNS, prednost vladajuće stranke u odnosu na opozicione i njeno favorizovanje u medijima. Navodi se i da su primećeni pritisci na birače, paralelni birački spiskovi, poziva se na povećanje transparentnosti finansiranja kampanje. ODIHR konstatuje i da su osnovne slobode izražavanja i okupljanja bile omogućene, osim tokom vanrednog stanja.

BIRODI, na osnovu izveštaja ove misije, ocenuje da je nepostojanje granice između postupanja Vučića kao predsednika i lidera SNS "urušilo integritet izbornog procesa" i poziva Agenciju za borbu protiv korupcije da inicira promenu zakona o sukobu interesa.

Savet za borbu protiv korupcije pozvan je da analizira sukob interesa tokom izbornog procesa, čiji bi kranji cilj bio raspuštanje "ovako izabrane Skupštine".

BIRODI poziva i Ustavni sud da utvrdi da li su izbori sprovedeni bez kršenja Ustava Srbije i da postupi po prijavama građana koje su podnete tokom izbornog procesa.

U saopštenju se podseća da je Biro za društvena istraživanja "sve vreme izborne kampanje ukazivao da učešće predsednika Srbije u izbornom procesu za posledicu ima kršenje člana 6 Ustava koji reguliše sukob interesa", te da je predsednik, suprotno zakonima, predložio kandidate za listu SNS.

Parlamentarne izbore održane 21. juna u Srbiji organizacija CRTA, čija je posmatračka misija bila prisutna na nekoliko stotina biračkih mesta, ocenila je kao najlošije od 2016.

Iako je prošlo više od tri i po meseca, u Srbiji i dalje nije formirana Vlada. Predsednik Srbije je 5. oktobra izjavio da će mandatarka za sastav nove Vlade biti dosadašnja premijerka Ana Brnabić, ali sastav njenog kabineta, kao ni to koje stranke ulaze u Vladu, još nije poznat.

XS
SM
MD
LG