Linkovi

Vučić: Novi izbori do 2022, Dačić predsednik Skupštine, sastav Vlade nepoznat


Arhiva - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto: Printscreen:webtv.un.org)
Arhiva - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto: Printscreen:webtv.un.org)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da će nova Vlada i skupština imati "ograničeni mandat" i najavio da će novi parlamentarni izbori biti održani najkasnije kada i predsednički - u aprilu 2022. Novi predsednik Skupštine Srbije, prema dogovoru, biće lider SPS-a Ivica Dačić, a učešče u vladi ponuđeno je i lideru SPAS-a Aleksandru Šapiću. I pored očekivanja, imena ministara i novi sastav vlade nisu saopšteni.

Vučić je rekao da SNS-u nisu potrebni koalicioni partneri, kao što nisu bili potrebni ni u prethodna dva izborna ciklusa, jer sama SNS ima 160 poslanika, ali da će biti nastavljena saradnja sa Socijalističkom partijom u "nešto izmenjenom formatu".

Saglasio sam se da Dačićevim predlozima - više ja sa njegovim, nego on sa mojim - jer nisam hteo da izgubimo tu priliku da pokažemo da nam je briga za Srbiju važnija od uskostranačkih interesa, rekao je Vučić.

Vučić izjavio da je Ivici Dačiću ponudio da bude predsednik Skupštine Srbije, a predsedniku Srpskog patriotskog saveza Aleksandru Šapiću da ta stranka ima jednog ministra u Vladi Srbije.

Šapić je rekao da je spreman da podržava i da učestvuje u pravljenju politike, ali on nije tražio nikakvu poziciju, nikakvo ministarstvo, rekao je Vučić na konferenciji za novinare posle sednice predsedništva SNS.

Vučić je rekao da ne može da govori o svim imenima za ministre, pošto je "ostalo još nekoliko nedoumica" i da je potrebno još "dan-dva" da bi se sve završilo.

Lider SNS-a rekao je da je na sednici Predsedništva te partije, održanoj pre njegovog obraćanja, postavljeno pitanje "da li ćemo sve uzeti sami u svoje ruke i šta su ciljevi".

Kazao je da je definisano šest ciljeva. Prvi cilj je borba za zdravlje građana i protiv pandemije koronavirusa i u sklopu toga izgradnju bolnica, povećanje kapaciteta i izgradnju novih kliničkih centara.

Među tačkama je i borba za interese Srbije na Kosovu i spremnost za razgovore i kompromis, kao i borba protiv mafije.

Poslednje konsultacije

Ranije danas, tehnička premijerka i mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić održala je konsultacije o sastavu svog novog kabineta sa predstavnicima stranaka koje su potencijalni koalicioni partneri, liderima koalicije SPS-JS i Srpskog patriotskog saveza. Najavila je da će sastav nove vlade saopštiti posle sednice Predsedništva SNS-a.

Ana Brnabić sastala se u svom kabinetu sa liderima SPS-JS Ivicom Dačićem i Draganom Markovićem i sa liderom SPAS-a Aleksandrom Šapićem, prenosi RTS.

Aleksandar Šapić rekao je posle razgovora sa Anom Brnabić da su oni u skladu sa razgovorima koje je vodio sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

"Oni (SNS) će večeras doneti svoju odluku i nakon toga možemo da razgovaramo da li će SPAS biti deo vlade", rekao je Šapić.

Da li će Srpska napredna stranka, koja sama ima većinu u Skupštini Srbije, imati koalicionog partnera, znaće se prema najavama večeras, nakon sednice Predsedništva SNS koja je zakazana za 17 sati.

Mandatarka je ranije najavila da će biti formirana dva nova ministarstva, za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, kao i da će oko 50 odsto ministara biti žene.

I Vučić odvojeno sa Dačićem i Šapićem

Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić odvojeno se u utorak sastao sa predsednikom SPAS Aleksandrom Šapićem i SPS Ivicom Dačićem.

Vučić se sa Šapićem sastao na radnom ručku u kineskom restoran.

Na svom Instagram porofilu "buducnostsrbijeav", Vučić je između ostalog napisao da veruje da "bliskom saradnjom u budućnosti možemo mnogo dobrog da donesemo Srbiji".

Prethodno se sastao sa liderom SPS-a Ivicom Dačićem.

"Pred Srbijom su teški izazovi. Svaka politička stranka, ali i svaki čovek ima obavezu da pomogne svojoj zemlji", napisao je Vučić na Instragramu uz fotografije sa tog sastanka.

"Prijateljstva su u politici retka, ali su zajedništvo i jedinstveno delovanje ključni za dobrobit Srbije. Samo ujedinjena Srbija biće snažnija i uspešnija", dodao je on u objavi.

XS
SM
MD
LG