Linkovi

Tužiteljka u Džordžiji: Trampovi advokati izneli laži o mom privatnom životu


Tužiteljka Fani Vilis na pretresu o tvrdnjama za nedolično ponašanje protiv nje u sudnici u okrugu Fulton u Atlanti, 15. februara 2024.
Tužiteljka Fani Vilis na pretresu o tvrdnjama za nedolično ponašanje protiv nje u sudnici u okrugu Fulton u Atlanti, 15. februara 2024.

Fani Vilis, tužiteljka iz Džordžije koja vodi slučaj protiv Donalda Trampa zbog pokušaja mešanja u izbore u toj državi, u četvrtak se vatreno branila od tvrdnji advokata bivšeg predsednika da je njena romansa sa kolegom predstavljala finansijski konflikt interesa, zbog čega treba da bude povučena sa tog slučaja.

Otkriće romantične veze tužiteljke Vilis i njenog kolege, Nejtana Vejda, pružilo je Trampu i njegovim republikanskim saveznicima povod da pokušaju da dovedu u pitanje legitimnost slučaja koji vodi Fani Vilis, a koji je bivši predsednik opisao kao "politički motivisann".

Vilis je više puta optužila Ešli Merčant, advokaticu Majkla Romana, republikanskog operativca koji je zajedno sa Trampom optužen za pokušaj mešanja u izbore u Džordžiji, a koji je prvi izneno tvrdnje protiv nje, da je lagala sud sugerišući da je Vilis živela sa kolegom.

"Vi ste nešto pomešali. Mislite da se sudi meni. Tim ljudima se sudi zato što su pokušali da ukradu izbore 2020", rekla je Vilis advokatici Ešli Merčant.

Vilis je opisala navode u sudskim papirima da su ona i njen kolega Nejtan Vejd živeli zajedno kao "još jednu od vaših laži".

Ana Kros, koja predstavlja kancelariju tužiteljke okruga Fulton, i Ešli Merčant, pravna zastupninca Majkla Romana, govore na pretresu u slučaju mešanja u izbore u Džorždiji, 15. februara 2024, u Atlanti. (Foto: Alyssa Pointer/AP)
Ana Kros, koja predstavlja kancelariju tužiteljke okruga Fulton, i Ešli Merčant, pravna zastupninca Majkla Romana, govore na pretresu u slučaju mešanja u izbore u Džorždiji, 15. februara 2024, u Atlanti. (Foto: Alyssa Pointer/AP)

Vilis je neplanirano svedočila nakon što je Vejd, sa kojim je ranije bila u romantičnoj vezi, porekao tvrdnje o finansijskim prestupima i nedoličnom ponašanju.

Advokati kancelarije Fani Vilis su se prvo protivili njenom svedočenju ali su odustali od protivljenja kada se ona iznenada pojavila u sudnici. Tramp i neki od drugih optuženih za mešanje u izbore u Džorždiji tvrde da Vilis treba da bude diskvalifikovana kao tužiteljka zbog afere sa Vejdom, za koga kažu da je plaćao putovanja na koje su zajedno odlazili u vreme dok je Vejda plaćala kancelarija Fani Vilis.

Očekuje se da će Vilis nastaviti da daje iskaz u petak.

U slučaju da Fani Vilis bude diskvalifikovana, savet tužilaca Džordžije morao bi da imenuje novog tužioca, koji bi ili nastavio da vodi slučaj protiv Trampa i još 14 optuženih, ili potpuno odbacio taj slučaj.

Slučaj u Džordžiji je jedan od četiri krivična postupka koji se vode protiv Trampa, koji je blizu tome da osigura republikansku nominaciju za predsednika. U vreme svedočenja Fani Vilis, Tramp je bio u Njujorku, gde sud nije usvojio njegov zahtev o odbacivanju optužnice protiv njega podnete zbog isplata porno glumici u zamenu za diskreciju u vezi sa njihovim odnosom.

Sudija Huan Merčan početak suđenja zakazao je za 25. mart.

Tramp je tražio sudije Merčana odbacivanje optužnice od 34 tačke koja ga tereti za falsifikovanje poslovne dokumentacije - kako bi prikrio isplatu od 130.000 dolara Stormi Danijels pre izbora 2016.

Tramp je uoči početka ročišta ponovio tvrdnje da nije kriv i da je proces protiv njega politički motivisan.

Ovo nikada ne bi bilo pokrenuto, osim zbog činjenice da se kandidujem za predsednika, kao i da mi dobro ide”, rekao je Tramp.

Tokom ročišta pred zgradom njujorškog suda okupio se manji broj demonstranata - protivnika bivšeg američkog predsednika.

Nećemo diktatora u Sjedinjenim Državama”, bila je jedna od poruka koju su uzvikivali.

Tramp se suočava sa brojnim političkim i pravnim izazovima uoči novog očekivanog izbornog duela sa Džoom Bajdenom - koji ga je pobedio izborima 2020.

Pored optužnica u Džordžiji i Njujorku, bivši američki predsednik suočava se i sa federalnom optužnicom u Vašingtonu zbog nastojanja da poništi poraz na izborima 2020, dok je na Floridi optužen zbog neadekvatnog rukovanja poverljivim dokumentima.

U svim ovim slučajevima Tramp se izjasnio da nije kriv.

Krajem januara 2024. njujorška porota donela je odluku da bivši američki predsednik mora da plati 83,3 miliona dolara odštete spisateljici I. Džin Kerol zbog klevete 2019. Tramp je tada negirao da ju je seksualno napao devedesetih godina prošlog veka - nazivajući je lažljivicom.

XS
SM
MD
LG