Linkovi

Tramp odbio da preseli FBI zbog konkurencije?


Sedište FBI u Vašingtonu
Sedište FBI u Vašingtonu

Predsjednik Donald Tramp direktno je intervenisao da sedište Federalnog istražnog biroa ostane u centru Vašingtona, umesto da bude preseljeno u predgrađe američke prestonice, kao što je dugo planirano, pokazuju mejlovi koje su objavile demokrate u Predstavničkom domu.

Demokratski kongresmeni ocenili su da predsednikovi potezi predstavljaju očigledan konflikt interesa zašto se njegov hotel nalazi preko puta zgrade u kojoj je smešten FBI.

Demokrate tvrde da je Tramp uvek želeo da kupi tu zgradu. S obzirom da to ne može da uradi kao predsednik, želi da spreči sve ostale da je kupe, sruše i naprave hotel koji bi bio konkurencija njegovom, ističu opozicioni kongresmeni.

Uputili su i pismo šefici uprave koja vodi računa o svim federalnim zgradama, Emili Marfi, u kojem su je optužili da je obmanula Kongres kada je reč o Trampovoj ulozi u odluci da se sedište FBI-aja ne seli iz prestonice.

Marfi se, ističu demokrate, u januaru sastala sa Trampom i zvaničnicima biroa u Beloj kući, a predsednik je tom prilikom bio direktno uključen u odluku da FBI ostane u Vašingtonu.

I Bela kuća i uprava odbacili su optužbe Demokratske stranke i saopštili da je odluka da se sedište biroa ne seli u predgrađe doneta zbog troškova pronalaženja nove zgrade u Merilendu ili Virdžiniji.

Zgrada, u kojoj se trenutno nalazi Federalni istražni biro, sagrađena je 1974. godine, u lošem je stanju i premala, dok je poboljašenje bezbednosnih mera gotovo nemoguće zato što se nalazi na prometnoj ulici u centru Vašingtona.

XS
SM
MD
LG