Linkovi

FBI istražuje ko je poslao pakete sa eksplozivom


Policija u Njujorku ispred zgrade glumca Roberta de Nira kome je takođe poslat sumnjivi paket
Policija u Njujorku ispred zgrade glumca Roberta de Nira kome je takođe poslat sumnjivi paket

FBI, tajna služba i federalna Uprava za alkohol, duvan i eksploziv zajednički istražuju sumnjive pakete sa eksplozivom koji su poslati na adrese visokih demokratskih funkcionera. Federalni istražitelji strahuju da ima još eksplozivnih naprava u paketima i nastavljaju istragu. Predsednik Tramp ponovo zaoštrava retoriku i za novonastalu situaciju krivi medije.

Njujorška policija je rano jutros zaplenila sumnjivi paket poslat na adresu restorana čiji je vlasnik glumac Robert De Niro. Mediji prenose da je policija navela da je paket sličan onima koji su ove nedelje poslati istaknutim demokratama.

FBI je potvrdio i da je poslao svoje agente u poštu u državi Delaver, gde je najmanje jedan sumnjiv paket bio adresiran na bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena.

Novi paket je presretnut dok istražitelji pokušavaju da ustanove ko je odgovoran za slanje improvizovanih ekpslozivnih naprava aktuelnim i bivšim visokim vladinim zvaničnicima i TV mreži CNN.

ABC prenosi da se eksplozivne naprave koje se nisu detonirale ispituju u laboratoriji FBI-a u Virdžiniji. Izvori bliski istrazi kažu da su svi imali sličan sastav I isto pakovanje, a da je kao adresa pošiljaoca navedena kancelarija demokratske presdstavnice u Kongresu sa Floride Debi Vaserman Šulc, za koju nadležni veruju da u to nije umešana.

VIDEO: Tramp poziva na jedinstvo, krivi medije

Trump Calls for Unity, Blames Media Amid Bomb Threats
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

​Direktor Federalnog istražnog biroa Kristofer Rej izjavio je da istraga o bombama najviši prioritet biroa, nakon što je otkriveno da je neko poslao pakete sa improvizovanim bombama bivšem predsedniku Baraku Obami, bivšoj državnoj sekretarki Hilari Klinton i drugim istaknutim demokratama.

Predsednik Tramp obraća se pristalicama na mitingu u Viskonsinu 24. oktobra 2018.
Predsednik Tramp obraća se pristalicama na mitingu u Viskonsinu 24. oktobra 2018.

Predsednik Donald Tramp je na Tviteru napisao da su za "veliki deo besa u društvu odgovorni mejnstrim mediji koje on zove lažnim vestima, da je njihova mržnja neopisiva i da moraju brzo da se srede".

Portparolka Bele kuće Sara Sanders rekla je da je predsednik oduvek osuđivao nasilje, ali je branila Trampovu oštru retoriku.

Postoji velika razlika između reči i dela. Predsednik sigurno nije odgovoran za slanje sumnjivih paketa, isto kao što i demokrata Berni Sanders nije bio odgovoran za svog pristalicu koji je pucao na republikanski bejzbol tim prošle godine“

Tramp je na političkom mitingu kasno u sredu poručio da je napad na vladine zvaničnike "napad na samu demokratiju".

Lideri obe velike američke stranke od juče pozivaju na povratak pristojnosti u političku arenu što je tema koju je Tramp pomenuo na svom skupu. “Niko ne sme da nepromišljeno poredi političke protivnike sa zlikovcima iz istorije, što se stalno radi. To mora da prestane", rekao je predsednik. "Ne smemo da napadamo verbalno ili fizički ljude na javnim mestima ili uništavamo javnu svojinu. Postoji jedan način da rešimo nesuglasice - to se radi mirno, na glasačkom mestu. To želimo."

Tramp, koji je poznat po ličnim kritikama političkih protivnika takođe je pozvao da se prestane sa tretiranjem političkih protivnika kao da su "moralno neispravni."

Trampov ton bio je neuobičajeno umeren za njegove političke mitinge. Rekao je: "Pokušavam da se lepo ponašam" ali i okrivio medije za negativan ton.

“Mediji takođe imaju odgovornost da postave učtiv ton i prestanu sa beskonačnom negativnošću i neprijateljstvom, a često i lažnim napadima", rekao je.

Zaposleni u CNN-u stoje ispred zgrade Tajm Vorner u Njujorku, 24. oktobra 2018.
Zaposleni u CNN-u stoje ispred zgrade Tajm Vorner u Njujorku, 24. oktobra 2018.

Saopštenje CNN-a

Predsednik CNN-a Džef Zaker je objavio saopštenje sa ocenom da članovi Trampove administracije apsolutno ne razumeju ozbiljnost svojih čestih napada na medije.

Predsednik, a pre svega sekretarka za štampu Bele kuće, treba da shvate da njihove reči imaju težinu. Do sada nisu pokazali nikakvo razumevanje te činjenice", naveo je Zaker.

Portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders odgovorila je na Tviteru, optužujući Zakera da izaziva podele.

Predsednik Tramp je pozvao Amerikance da se ujedine i poslao je vrlo jasno, snažnu i nedvosmislenu poruku da u SAD nema mesta pretnjama ili činovima političkog nasilja. Ali vi ste odlučili da nas napadnete i delite. Amerika treba da se ujedini protiv svih vidova političkog nasilja", napisala je Sanders.

Agenti Tajne službe ispred kuće bivšeg predsednika Baraka Obame, 24. oktobra 2018.
Agenti Tajne službe ispred kuće bivšeg predsednika Baraka Obame, 24. oktobra 2018.

Saopštenje demokrata

Paketi su takođe poslati bivšem sekretaru za pravosuđe, članici Kongresa iz Demokratske stranke i bivšem direktoru CIA-e. Svi su oni istkanuti kritičari Trampovog predsedništva.

Lider manjine u Predstavničkom domu Nensi Pelosi i lider senatske manjine Čak Šumer, dvoje najviših demokrata u Kongresu, u sredu popodne su objavili zajedničko saopštenje optužujući Trampa da raspiruje plamen političkih nemira.

“Više puta, predsednik je odobrio fizičko nasilje i svojim rečima i delima podsticao podele među Amerikancima", napisali su ukazujući na nedavne Trampove mitinge gde je izrazio podršku članu Kongresa koji je bio fizički nasilan prema novinaru i skupove gde je medije nazivao neprijateljima naroda.

XS
SM
MD
LG