Linkovi

Paketi sa eksplozivom poslati Klintonovoj, Obami, CNN-u


Policija ispred kuće Baraka Obame u Vašingtonu pošto je na njegovu adresu poslat paket sa eksplozivom
Policija ispred kuće Baraka Obame u Vašingtonu pošto je na njegovu adresu poslat paket sa eksplozivom

Tajna služba presrela je pakete za koje se sumnja da sadrže improvizovane eksplozivne naprave, koji su poslati na adrese Baraka Obame i Hilari Klinton.

Paket namenjen Klintonovoj poslat je na njenu kućnu adresu u okrugu Vestčester u Njujorku i otkriven je u utorak uveče.

Paket upućen na adresu bivšeg predsednika Obame u Vašingtonu otkriven je u sredu ujutru. Tajna služba je saopštila da su „pošiljke otkrivene prilikom redovnog testa na eksploziv i da je sa njima dalje postupano u skladu sa uobičajenom procedurom.

Ni Obama ni Klintonova nisu dobili pošiljke i nisu bili u opasnosti.

Policija ispred kuće Hilari i Bila Klintona
Policija ispred kuće Hilari i Bila Klintona

"Dobro smo zahvaljujući zaposlenima u tajnoj službi koji su otkrili paket pre nego što je stigao do naše kuće. Svakog dana smo im zahvalni na tome što posvećeno rade svoj posao. Ali vremena su nezgodna, zar ne? Moramo da učinimo sve što možemo i ponovo ujedinimo našu zemlju“​, poručila je Hilari Klinton.

Odeljenje njujorške policije za eksplozivne naprave na terenu istražuje sumnjivu pošiljku koja je stigla u Tajm Vorner centar u Njujorku, u kojoj se nalazi i televizija CNN.

Njujorška policija je saopštila da je u paketu pronađena aktivna eksplozivna naprava, a zaposleni u CNN-u su evakuisani iz zgrade.

„Utvrdili smo da je reč o aktivnoj eksplozivnoj napravi koju smo bezbedno uklonili. Takođe smo pronašli koverat sa belim prahom koji je otkriven u originalnom paketu. Sve to sad istražujemo. Detaljnom pretragom ove oblasti utvrdili smo da nema dodatnih pretnji, ali ćemo po gradu rasporediti veći broj policajaca za svaki slučaj“, rekao je šef policije Njujorka Džejms O'Nil.

CNN je preneo da je paket bio namenjen bivšem direktoru CIA Džonu Brenanu.

Paketi sa eksplozivnim napravama poslati Klintonovoj, Obami, CNN-u
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio rekao je na konferenciji za novinare da je reč o "terorističkom činu čiji cilj je pokušaj podrivanja slobode medija i lidera naše zemlje".

"Svim zvaničnicima i svim stranačkim ograncima poručujem - ne ohrabrujte nasilje, ne ohrabrujte mržnju, ne ohrabrujte napade na medije. Možete da se ne slažete, ali morate da pokažete poštovanje", rekao je de Blazio.

Guverner savezne države Njujork Endrju Kuomo rekao je novinarima da je eksplozivna naprava poslata i njegovoj kancelariji.

Mediji su preneli da je ispred kancelarije demokratske predstavnice u Kongresu sa Floride, Debi Vaserman Šulc, takođe pronađen paket sa ekplozivom, a da je drugi paket bio adresiran na bivšeg sekretara za pravosuđe Erika Holdera. Demokratska predstavnica u Kongresu Maksin Voters rekla je da je policija obavestila da je jedan od paketa poslat i na adresu njene kancelarije u Vašingtonu.

Predsednik Donald Tramp rekao je u Beloj kući da sa paketi ispituju, da je u toku sveobuhvatna federalna istraga i da mu je bezbednost Amerikanaca "najviši i apsolutni prioritet".

"Ne možemo tolerisati te kukavičke pokušaje i ja snažno osuđujem sve koji biraju nasilje", poručio je američki lider i pozvao Amerikance da se ujedine.

Predsednik Donald Tramp govori u Beloj kući, 24. oktobar 2018
Predsednik Donald Tramp govori u Beloj kući, 24. oktobar 2018

"Moramo da pošaljemo veoma jasnu i nesumnjivu poruku da za pretnje i činove političkog nasilja bilo kakve vrste nema mesta u Americi", rekao je Tramp.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders prethodno je rekla da "Bela kuća osuđuje nasilne napade na predsednika Obamu, predsednika Klintona, sekrertarku Klinton i ostale javne ličnosti. Ovakvi akti su nečuveni i svi koji su za njih odgovorni biće privedeni pravdi"

Sanders je rekla da tajna služba SAD i drugi ogranci policije istražuju slučajeve.

Potpredsednik SAD Majk Pens je na Tviteru osudio "pokušaje napada" na Obamu, Klintonove, CNN i druge i obećao da će odgovorni biti privedeni pravdi.

Ovi incidenti desili su se dva dana pošto je u poštanskom sandučetu kuće milijadrera i liberalnog aktiviste Džordža Soroša pronađena eksplozivna naprava. Soroševo obezbeđenje je otkrilo sumnjiv paket u ponedeljak i odnelo ga u obližnju šumu gde su ga nadležne službe detonirale.

Federalni istražitelji uz pomoć snimka nadzorne kamere pokušavaju da utvrde ko je ostavio paket. Džordž Soroš, donator liberala, već dugo je na metu predsednika Trampa i konzervativaca.

Kapija na ulazu u kući Džordža Soroša
Kapija na ulazu u kući Džordža Soroša

“Ciljaju na osobe koje nose transparente koje je platio Soroš. To je to”, rekao je nedavno Tramp.

Nadležni i dalje pokušavaju da utvrde motiv slanja paketa sa eksplozivom, a sve se dešava u trenutku izuzetno neprijateljske političke retorike.

XS
SM
MD
LG