Linkovi

Regulatori u SAD odobrili bustere koji pokrivaju i omikron


ARHIVA - Nove bustere proizvode Fajzer i Moderna (Foto: AP/Jessica Hill)
ARHIVA - Nove bustere proizvode Fajzer i Moderna (Foto: AP/Jessica Hill)

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) u sredu je odobrila upotrebu modifikovanih bustera protiv kovida 19, kompanija "Moderna" i "Fajzer/Bajontek", koji obuhvataju i soj omikron.

Takozvane "bivalentne vakcine" uključuju i osnovni soj koronavirusa, kao i podvarijante omikrona BA.4 i BA.5, koje su trenutno dominantne i lako se prenose.

Modernina vakcina odobrena je za starije od 18 godina, a Fajzerova za starije od 12, najmanje dva meseca posle primarne vakcinacije ili najskorijeg bustera.

Savetodavni odbor američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) sastaće se u četvrtak 1. septembra, kako bi odlučio o preporukama za izmenjene bustere.

Američka vlada obezbedila je 105 miliona doza Fajzerove modifikovane vakcine i 66 miliona doza Modernine da bi sprečila najgore posledice verovatnog novog talasa zaraza, kako se đaci vraćaju u učionice, a ljudi provode više vremena u zatvorenom prostoru zbog hladnijeg vremena.

“Kako počinje jesen i sve više vremena provodimo u zatvorenom prostoru, snažno ohrabrujemo sve koji ispunjavaju uslove da razmotre primanje buster doze da bi se bolje zaštitili od trenutnih varijanti", naveo je u saopštenju komesar FDA Robert Kalif.

Fajzer je saopštio da je spreman da do 9. septembra isporuči do 15 miliona doza.

Očekivanja od nove vakcine su da pojača imunitet i obezbedi snažniju zaštitu od zaražavanja, kao i od takozvanog "dugog kovida". Američki mediji prenose da bi Bajdenova administracija mogla da vakcine učini dostupnim već u septembru.

XS
SM
MD
LG