Linkovi

Arizona dobila prvu senatorku, demokrate osvojile još jedno mesto u Senatu


Kirsten Sinema, novoizabrana senatorka iz Arizone
Kirsten Sinema, novoizabrana senatorka iz Arizone

Demokratska stranka osvojila je još jedno mesto u Senatu kasno sinoć, pošto je prebrojavanje glasova u zapadnoj državi Arizoni trajalo skoro sedam dana. Kirsten Sinema je porazila republikansku rivalku Martu Mekseli sa skoro dva odsto glasova razlike i postala prva žena senator iz Arizone, a Mekseli joj je čestitala preko Tvitera.

Kirsten Sinema je proglašena pobednicom u ponedeljak kasno uveče, šest dana posle izbora.

"Arizona je odbacila nešto što je postalo suviše učestalo u našoj zemlji – prozivanje, vređanje, sitne, lične uvrede, političare koji govore ili rade sve samo da bi bili izabrani. To je opasno i to nas unižava kao zemlju. Ali Arizona je pokazala da postoji bolji put napred.”

Sinema je Sinema je odala poštu preminulom Džonu Mekejnu, koji je predstavljao Arizonu u Senatu od 1987. godine do svoje smrti u avgustu, navodeći da je on bio svetli primer kako nacionalni interesi treba da budu iznad stranačkih.

Novo brojanje glasova u okrugu Brauard u Floridi.
Novo brojanje glasova u okrugu Brauard u Floridi.

Kirsten Sinema će postati prva senatorka iz Arizone kada preuzme mesto koje je ostalo upražnjeno penzionisanjem republikanskog senatora Džefa Flejka. Trka u Arizoni je bila jedna od dve senatske trke čiji je rezultat još bio nepoznat posle kongresnih izbora prošlog utorka. Republikanci će i dalje zadržati kontrolu nad Senatom. Međutim, demokrate su osvojile većinu u Predstavničkom domu i obećale da će pokrenuti istrage predsednika Donalda Trampa i njegove administracije.

Pažnja je sada usmerena na Floridu, gde je u toku ponovljeno brojanje glasova u trakama za Senat i guvernera. Tramp se žalio da je novo brojanje izborna prevara demokrata i da treba da se prekine. Glasovi se ponovo broje i u trci za guvernera Džordžije, dok još nije poznat ni rezultat nekoliko tesnih izbora za mesta u Predstavničkom domu.

XS
SM
MD
LG