Linkovi

Šef Biroa Nacionalne garde SAD sa srpskim zvaničnicima o jačanju vojne saradnje


Načelnik Biroa Nacionalne garde SAD Danijel Hokanson na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem (Instagram/@buducnostsrbijeav)
Načelnik Biroa Nacionalne garde SAD Danijel Hokanson na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem (Instagram/@buducnostsrbijeav)

BEOGRAD -Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je načelnika Biroa Nacionalne garde SAD generala Danijela Hokansona i u razgovoru istakao da je Srbija, uz očuvanje vojne neutralnosti, spremna da unapređuje partnersku saradnju sa američkom vojskom u cilju održanja mira i stabilnosti u regionu i šire, navodi se iz Vučićevog kabineta.

Govoreći o najnovijem razvoju događaja na Kosovu, Vučić je detaljnije obavestio generala Hokansona o uzrocima eskalacije nasilja i zahvalio na angažmanu i jasnim porukama američke strane u smirivanju tenzija.

General Hokanson je, kako se navodi u saopštenju, "zahvalio predsedniku Vučiću na liderstvu u teškoj situaciji, a bez kojeg bi mir i stabilnost u regionu bili ugroženi". On je takođe istakao veliki doprinos Vojske Srbije u mirovnim misijama u svetu.

Razgovaralo se i o različitim konkretnim načinima saradnje Srbije i SAD u oblasti odbrane.

Američki general i sa ministrom odbrane Srbije

I ministar odbrane Miloš Vučević sastao se sa šefom Biroa Nacionalne garde SAD i istakao da bilateralni odnosi dve zemlje imaju uzlazni trend, da su obe strane iskazale nameru da nastave i prodube saradnju u oblasti odbrane, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

U saopštenju se navodi i da se "visoko vrednuje dosadašnja saradnja u oblasti zajedničke obuke, kao i donacije američke strane za sistem odbrane Srbije".

Sastanak šefa Biroa Nacionalne garde SAD sa ministrom odbrane Srbije
Sastanak šefa Biroa Nacionalne garde SAD sa ministrom odbrane Srbije

Ministar Vučević rekao je da Srbija nastavlja da vodi balansiranu politiku odbrane i radi na unapređenju odnosa u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa dugoročnim strateškim opredeljenjem da zadrži status vojno neutralne države, navodi se.

Po pitanju bezbednosti građana srpske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji, Vučević je istakao da Srbija jedino vidi KFOR kao legitimnu oružanu formaciju na Kosovu i Metohiji u skladu sa Rezolucijom 1244 UN.

Šef Biroa Nacionalne garde SAD general Danijel Hokanson istakao je zadovoljstvo zbog sastanka sa predstavnicima Ministarstva odbrane i preneo očekivanje da će u narednom periodu doći do daljeg jačanja saradnje u oblasti odbrane između dve države, piše u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije.

XS
SM
MD
LG