Linkovi

Prvi čovek Vojske Srbije u Pentagonu


Načelnik Združenog generalštaba oružanih snaga SAD Mark Mili i načelnik Generalštaba vojske Srbije Milan Mojsilović (foto: Ministarstvo odbrane Srbije)
Načelnik Združenog generalštaba oružanih snaga SAD Mark Mili i načelnik Generalštaba vojske Srbije Milan Mojsilović (foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

BEOGRAD - Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović boravi u SAD i imao je nekoliko bilateralnih susreta sa zvaničnicima američkog Sekretarijata za odbranu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Kako se navodi, Mojsilović je u Pentagonu imao odvojene sastanke sa načelnikom Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD generalom Markom Milijem i drugim zvaničnicima Sekretarijata za odbranu.

Na sastancima je razgovarano o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u svetu i izazovima u regionu, kao i o bilateralnoj vojnoj saradnji Srbije i SAD.

Razgovori su bili otvoreni, sadržajni, profesionalni i usmereni ka budućnosti, navodi Ministarstvo odbrane i dodaje da je sastancima prisustvovao i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

Komandant Nacionalne garde Ohaja: Moj posao je da izgradim poverenje
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:44 0:00

U nastavku posete Vašingtonu, načelnik Generalštaba će se sastati sa šefom Biroa Nacionalne Garde SAD generalom Danijelom Hokansonom, sa kojim će razgovarati o bilateralnoj vojnoj saradnji u oblastima od obostranog interesa, sa težištem na saradnji Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja.

Vojska Srbije i Nacionala garda Ohaja sarađuju u okviru državnog partnerstva Srbije i Ohaja, o kojem je potpisan sporazum 2006. godine.

Ovaj program podrazumeva saradnju u oblasti školovanja i razmene vojnog kadra, obuke jedinica, zajedničkih vežbi, zajedničkog učešća u međunarodnim operacijama.

Najintenzivnija saradnja realizuje se u septembru svake godine kada je Vojska Srbije domaćin brojne delegacije Nacionalne garde Ohaja s komandantom na čelu, piše na sajtu Vojske Srbije.

XS
SM
MD
LG