Linkovi

Ruske vlasti: Navalni na putu ka novom zatvoru


ARHIVA: Ruski opozicioni lider Aleksej Navalni u zatvorskoj koloniji u Pokrovu (Foto: REUTERS/Evgenia Novozhenina)
ARHIVA: Ruski opozicioni lider Aleksej Navalni u zatvorskoj koloniji u Pokrovu (Foto: REUTERS/Evgenia Novozhenina)

Ruski opozicioni lider Aleksej Navalni prebacuje se u novi zatvor u drugom kraju zemlje i u skladu sa zakonom će biti objavljeno kada će stići tamo, saopšteno je u petak iz ruske zatvorske službe.

Njegovi saveznici, koji su očekivali da će on biti prebačen u koloniju "pod specijalnim režimom" - što je najstroži stepen u ruskom zatvorskom sistemu - kažu da advokati nisu bili u kontaktu sa opozicionarom od 6. decembra.

Proces prebacivanja zatvorenika željeznicom u Rusiji može da potraje nedeljama, a advokati i porodica ne mogu da dobiju informacije o njihovoj lokaciji i o tome u kakvom su stanju dok ne dođu do svoje destinacije.

Onlajn vebsajt na ruskom jeziku koji izvještava o sudskim procesima, sota.vision, prenio je da je saopštenje o Navalnom zatvorske službe u regionu Vladimir, gdje se opozicioni lider nalazio u zatvorskoj koloniji, pročitano na sudskom pretresu u petak.

Prema navodima sajta, čiji je osnivačica i glavna i odgovorna urednica označena kao "strani agent", u poruci zatvorske službe se navodi da je "Aleksej Navalni napustio federalnu zatvorsku instituciju IK-6 u regionu Vladimir da bi bio prebačen u zatvorski objekat izvan tog regiona, u skladu sa presudom moskovskog gradskog suda od 4. avgusta 2023. godine".

Njegov dolazak u novi objekat, čije ime nije navedeno, biće otkriven u zakonskom okviru, navodi se u poruci.

Navalni, bivši advokat koji je godinama kritikovao ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovu elitu zbog rasprostranjene korupcije, u avgustu je osuđen na dodatnih 19 godina zatvora, uz 11 i po godina koje je već služio.

"Nije poznato gdje je odveden", rekla je Navalnijeva portparolka Kira Jarmiš i dodala da je advokatima rečeno da je napustio region Vladimir 11. decembra.

"Podsjetiću vas da advokati nisu vidjeli Alekseja od 6. decembra. Ne znamo zašto im nije bilo dozvoljeno da ga vide, i da li je Aleksej još u IK-6".

Navalni se dobrovoljno iz Njemačke vratio u Rusiju 2021. godine, nakon što je liječen od pokušaja trovanja nervnim agensom. Navalni je naveo da je otrovan u Sibiru u avgustu 2020. Kremlj odbacuje optužbe da je pokušao da ga ubije i tvrdi da nema dokaza da je otrovan nervnim agensom.

Pristalice vide Navalnog kao rusku verziju južnoafričkog lidera Nelsona Mendele i nadaju se da će jednog dana biti pušten na slobodu da bi vodio zemlju.

Međutim, ruske vlasti ga smatraju ekstremistom, koji je povezan sa američkom Centralnom obavještajnom službom (CIA) i pokušava da destabilizuje Rusiju. Navalnijev pokret su proglasili nelegalnim, zbog čega su mnoge pristalice pobjegle u inostranstvo.

XS
SM
MD
LG