Linkovi

Sankcije SAD četvorici Rusa zbog trovanja opozicionara Navalnog


ARHIVA - Ruski opozicionar Aleksej Navalni tokom suđenja u Moskvi u februaru 2021. (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko)
ARHIVA - Ruski opozicionar Aleksej Navalni tokom suđenja u Moskvi u februaru 2021. (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko)

Sjedinjene Države su u četvrtak uvele sankcije četvorici ruskih državljana optuženih za umešanost u trovanje sada zatvorenog ruskog opozicionog lidera Alekseja Navalnog 2020.

Sekretarijat za finansija SAD u saopštenju navodi da su četvorica sankcionisanih povezani sa ruskom Federalnom službom bezbednosti (FSB).

Sekretarijat je saopštio da će Stejt department takođe objaviti slična ograničenja viznog režima u četvrtak.

„Danas podsećamo Vladimira Putina i njegov režim da postoje posledice ne samo za vođenje brutalnog i ničim izazvanog rata protiv Ukrajine, već i za kršenje ljudskih prava ruskog naroda“, rekao je Brajan Nelson, zamenik sekretara finansija, zadužen za terorizam i finansijska obaveštajna pitanja.

„Pokušaj atentata na Alekseja Navalnog 2020. pokazuje prezir Kremlja prema ljudskim pravima, i mi ćemo nastaviti da koristimo poluge koje su nam na raspolaganju da pozovemo na odgovornost potencijalne izvršioce".

Najnovije sankcije uvedene su na osnovu Magnitski zakona iz 2012. koji ovlašćuje američku vladu da kazni one koji su povezani sa teškim kršenjem ljudskih prava u Rusiji, zamrzavajući njihovu imovinu i zabranjujući im ulazak u Sjedinjene Države.

Na meti u četvrtak su operativci Kriminalističkog instituta FSB Aleksej Aleksandrovič Aleksandrov, Konstantin Kudrjavcev i Ivan Vladimirovič Osipov, kao i operativac FSB Vladimir Aleksandrovič Panjajev.

Ruska ambasada u Vašingtonu nije odmah odgovorila na zahtev Rojtersa za komentar.

Navalni, Putinov najžešći domaći kritičar, već služi kaznu od ukupno 11,5 godina zbog prevare i drugih optužbi za koje kaže da su lažne. Njegov politički pokret je stavljen van zakona i proglašen „ekstremističkim“.

Ranije ovog meseca, Navalnom je izrečena i dodatna zatvorska kazna od 19 godina u zatvoru sa maksimalnim obezbeđenjem.

Navalni je postao poznat pre više od jedne decenije ismevajući Putinovu elitu i iznoseći optužbe za široko rasprostranjenu korupciju.

Navalni, koji je tokom prethodne decenije izveo desetine hiljada ljudi na ulice, priveden je u januaru 2021. nakon što se vratio u Moskvu iz Nemačke gde se lečio od, kako su zapadni lekari rekli, trovanja nervnim agensom iz sovjetske ere.

Kremlj, koji ga je u jednom trenutku optužio da radi sa američkom Centralnom obaveštajnom agencijom (CIA) na podrivanju Rusije, negirao je bilo kakvu umešanost u ono što mu se dogodilo i negira progon Navalnog.

Iz Kremlja tvrde Navalni nikada nije predstavljao ozbiljnu političku konkurenciju.

XS
SM
MD
LG