Linkovi

Navalni optužen za terorizam, preti mu još 30 godina zatvora


Aleksej Navalni uključio se virtuelno u sudski proces u Moskvi
Aleksej Navalni uključio se virtuelno u sudski proces u Moskvi

Ruski opozicionar Aleksej Navalni, koji služi zatvorsku kaznu, kaže da je otvorena "apsurdna" istraga o njegovoj umešanosti u terorizam - za šta bi mogao da dobije dodatnih 30 godina zatvora.

Navalni već služi kaznu od 11 i po godina za prevaru i laganje na sudu, što tvrdi da su bile optužbe namenjene da ga ućutkaju.

Opozicionar se u sredu pojavio pred sudom putem video linka, u procesu koji se vodi za terorizam. To je ujedno i prvi put da je viđen u javnosti otkako su njegovi saradnici rekli da se ne oseća dobro i da je možda otrovan u zatvoru.

"Izneli su apsurdne optužbe zbog kojih mogu da dobijem i 30 godina zatvora", rekao je u pisanoj izjavi koju su objavili njegovi saradnici.

Ruska bezbednosna služba je ranije saopštila da ukrajinski i ruski opozicionari, iz grupe koju je osnovao Navalni, stoje iza ubistva poznatog pro-ratnog blogera iz Sankt Petersburga.

U Rusiji je, nešto malo manje od godinu dana do predsedničkih izbora, pojačana borba protiv neistomišljenika.

Navalni se vratio u Rusiju 2021. iz Nemačke, iako je znao da će biti uhapšen. On je u Nemačkoj lečen zbog trovanja nervnim agensom na letu za Sibir 2020. Kremlj je negirao da je pokušao da ga ubije.

Pristalice Navalnog vide kao rusku verziju Nelsona Mendele, dok ga Kremlj optužuje da je povezan sa američkom CIA-om i da radi na destabilizaciji Rusije. Navalnog i njegove pristaliice Kremlj vidi kao ekstremiste.

XS
SM
MD
LG