Linkovi

Alek Boldvin optužen za ubistvo iz nehata


Glumac Alek Boldvin izlazi iz kuće u Njujorku, 31. januara 2023.
Glumac Alek Boldvin izlazi iz kuće u Njujorku, 31. januara 2023.

Glumac Alek Boldvin i oružarka na snimanju filma Hana Gutierez-Rid optuženi su za ubistvo bez predumišljaja zbog incidenta na snimanju filma "Rđa" 2021. kada je nastradala snimateljka Helina Hačins.

Tužiteljka Meri Karmek-Oltviz podigla je optužnicu posle više meseci nagađanja da li ima dovoljno dokaza za argument da je Boldvin počinio krivično delo nemara za bezbednost, kada je, spremajući se za snimanje jedne scene, držao u ruci revolver koji je okinuo i ispalio prave metke koji su usmrtili Helinu Hačins.

U optužnici, u kojoj se Boldvin pominje kao glumac i producent filma, navodi se: "Samo na dan pucnjave, prema dokazima, u kratkom periodu pre ručka i pre vremena pucnjave, dogodilo se najmanje deset slučajeva nesmotrenog ponašanja i izostanka potrebne provere, u šta ne spada Boldvinovo nesmotreno rukovanje pištoljem.

Holivudski glumac je odbacio odgovornost za pucnjavu, navodeći da je otpustio sigurnosni mehanizam na pištolju, ali da nije povukao okidač, i da je posao Gutierez-Rid i drugih profesionalaca zaduženih za oružje bio da se postaraju da u pištolju nema pravih metaka.

Tužilaštvo će imati težak zadatak da ubedi porotu da je Boldvin krivično odgovoran za tragediju na snimanju filma "Rđa", smatraju pravni eksperti.

Gutierez-Rid izjavila je da je proverila da li su meci koje je ubacila u pištolj bili "ćorci" pre nego što ga je predala prvom pomoćniku reditelja Dejvu Holsu. Hols je pištolj predao Boldvinu rekavši mu da u pištolju nema pravih metaka, navodi policija.

Hals je priznao krivicu za krivično delo nižeg stepena i očekuje se da će sarađivati sa istragom.

13. decembra, on je svedočio pred Biroom za bezbednost radnika u državi Nju Meksiko da je Gutierez-Rid predala pištolj Boldvinu, te da on sam nikada nije rekao da je kopija revolvera Kolt predata Boldvinu - pištolj bez metaka.

Smernice za bezbednost vatrenog oružja u filmskoj industriji nalažu glumcima da pretpostavljaju da je pištolj koji koriste napunjen ćorcima. Bojeva municija je strogo zabranjena na filmskom setu.

XS
SM
MD
LG