Linkovi

Kamerman: Boldvin bio oprezan sa oružjem na snimanju filma


Policija na ranču u Novom Meksiku gde se dogodila tragedija
Policija na ranču u Novom Meksiku gde se dogodila tragedija

Kamerman koji je učestvovao na snimanju filma "Rđa", tokom kojeg je Alek Boldvin smrtno ranio direktorku fotografije i povredio reditelja, rekao je da je glumac inače bio oprezan sa oružjem i da mu je rečeno da je pištolj rekvizit "bezbedan".

Rid Rasel je policiji rekao da je Boldvin uvežbavao scenu u kojoj je trebalo da izvuče pištolj i da ga uperi u kameru. Trenutak kada je fatalno pogođena direktorka fotografije Halina Hačins nije snimljen. Reditelj Džoel Suza, koji je stajao iza Hačinsove, je ranjen.

Rasel je ponovio da je Boldvinu pištolj rekvizit dao pomoćnik reditelja Dejv Hols, koji mu je rekao da je bezbedan za upotrebu. Kamerman je istakao da je Boldvin inače bio oprezan sa oružjem i vodio računa o bezbednosti, te da je u jednoj situaciji sklonio decu, da ne budu uz njega kada puca iz pištolja rekvizita.

Prema Raselovom iskazu, na snimanju je tog dana bilo problema. Nekolicina kamermana je napustila set tvrdeći da nisu plaćeni, a on je ostao sam da snima. Kaže da nije siguran da je neko proverio oružje pre nego što ga je dao Boldvinu.

Reditelj Suza je rekao da je u momentu kada je Boldvin ispalio metak bio fokusiran na to kako će scena biti snimljena, te da se seća da je čuo da je pištolj rekvizit "bezbedan".

Ipak, mnogi su prstom uperili u pomoćnika reditelja Dejva Holsa, koji je Boldvinu dao pištolj.

Megi Gol, koja je sarađivala sa njim na snimanju serije "U mraku" u produkciji platforme Hulu, rekla je da je 2019. podnela prijavu zbog njegovog ponašanja na setu. Tvrdi da nije poštovao bezbednosne protokole za oružje i pirotehniku i da je želeo da se nastavi snimanje uprkos tome što je glavnom nadzorniku za pirotehniku pozlilo.

Hols nije odgovorio na upit za komentar.

Gol ističe da je problem veći od Dejva Holsa i da nije reč o krivici jedne osobe, i dodaje da je bezbednost članova filmske ekipe bila jedna od glavnih tema u pregovorima sindikata i velikih produkcijskih kuća.

Serž Svetnoj, glavni električar na setu "Rđe", na Fejsbuku je napisao da su oni koji je trebalo da vode računa o oružju "neprofesionalni i nemarni" i da je oružar bio neiskusan.

Džefri Rajt, koji je sarađivao u produkcijama filmova Džejms Bond i Betmen, kaže da se "ne seća da mu je ikada u ruke predato oružje koje na njegove oči nije otvoreno, pregledano i bilo potpuno sigurno da je čisto".

"Jasno je da se dogodio propust na setu", kaže Rajt.

Boldvin je fatalno ranjavanje Haline Hačins opisao kao "tragični incident".

XS
SM
MD
LG