Linkovi

Alek Boldvin biće optužen za ubistvo iz nehata


ARHIVA - Alek Boldvin pred sudom na Menhetnu
ARHIVA - Alek Boldvin pred sudom na Menhetnu

Tužilaštvo u Santa Feu saopštilo je da namerava da podigne optužnicu protiv glumca Aleka Boldvina za ubistvo iz nehata, posle tragičnog incidenta na snimanju vesterna "Rđa" 2021. godine u Nju Meksiku, kada je poginula direktorka fotografije Helina Hačins, pošto su se u pištolju-rekvizitu iz koga je pucao Boldvin nalazili pravi meci.

Tužiteljka Meri Karmak-Oltviz izjavila je u četvrtak da će oružarka Hana Gutierez-Rid takođe biti optužena za ubistvo iz nehata.

Porodica Heline Hačins je pozdravila najavu tužilaštva, dok je Boldvinov advokat Luk Nikas rekao da "ta odluka stavlja u pogrešno svetlo tragičnu smrt Heline Hačins i da je neispravna sa stanovišta pravde".

Odluka o optužnici usledila je posle više od godinu dana istrage. U oktobru 2021. godine, 64-godišnji Boldvin pucao je iz pištolja rekvizita, pripremajući se za snimanje jedne scene filma "Rđa", na setu nadomak Santa Fea. Reditelj filma Džoel Suza je pogođen i ranjen istim metkom kalibra 45 mm kojim je ubijena Hačins.

Prema policijskom izveštaju, Dejvid Hols, pomoćnik reditelja, koji je dodao pištolj Boldvinu, rekao je glumcu da je pištolj "hladan", što u žargonu filmske industrije znači da u njemu nema prave municije. Hols se nagodio sa tužilaštvom i optužen je za nehotično korišćenje smrtonosnog oružja. Gutierez-Rid je rukovala pištoljem pre Holsa, navela je tužiteljka iz Santa Fea.

Tužioci su izjavili za Njujork tajms da prema standardima filmske industrije glumci treba da provere da li su pištolji na setu bezbedni za upotrebu, i da nikada ne treba da ih upere u nekoga. Boldvin je to opovrgao, navodeći da je bezbednost vatrenog oružja na setu odgovornost oružara, pomoćnika reditelja i drugih.

"Nikada ne treba da uperite pištolj u nekoga koga ne želite da upucate", rekla je tužiteljka Karmak-Oltviz u razgovoru za Njujork tajms u četvrtak i najavila da će podići optužnicu do kraja januara.

Međutim, tužiocima neće biti lako da osiguraju da Boldvin zaista bude osuđen za ubistvo iz nehata, navode pravni stručnjaci koji kažu da ukoliko su profesionalci na setu rekli Boldvinu da u pištolju nije bilo prave municije, on nije imao obavezu da sam pregleda pištolj.

ARHIVA - Bdenje u čast Heline Hačins u Nju Meksiku, 23. oktobra 2021.
ARHIVA - Bdenje u čast Heline Hačins u Nju Meksiku, 23. oktobra 2021.

"Odluka o podizanju optužnice je veoma agresivna, a odbrana ima jak slučaj", smatra Niama Rahmani, advokatica i bivša tužiteljka. "Ovakve nesreće nisu dovoljan razlog za krivičnu odgovornost".

Za ubistvo iz nehata sleduje do 18 meseci zatvora, kao i novčana kazna od 5.000 dolara.

Boldvin je odbacio odgovornost za smrt Haline Hačins i rekao da prava municija nikada nije trebalo da se nađe na setu niskobudžetnog filma. Izjavio je da je pratio uputstva da uperi pištolj u Hačins kada je pištolj opalio, i da nije povukao oroz pištolja rekvizita - kopije "kolta". Još nije jasno kako su se pravi meci našli na setu.

Porodica Heline Hačins tužila je Boldvina 2021. godine, navodeći da je glumac imao odgovornost da proveri da li pištolj sadrži prave metke. Porodica je kasnije postigla nagodbu prema kojoj je Met Hačins postao izvršni producent filma "Rđa". Snimanje treba da se nastavi početkom 2023.

XS
SM
MD
LG