Linkovi

Vojni šefovi zapadnoafičkih zemalja raspravljaju o mogućoj intervenciji u Nigeru


Mohamet Tumba, jedan od vojnih šefova koji su svrgli predsednika Mohameda Bazuma, obraća se pristalicama vladajuće hunte u Nijameju, Niger, 6. avgusta 2023.

Vojni šefovi iz Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) sastaju se u četvrtak i petak u Gani kako bi razgovarali o potencijalnoj vojnoj intervenciji kao odgovoru na prošlomesečni puč u Nigeru.

ECOWAS je u sredu saopštio da je "počeo sa aktiviranjem pripravnih snaga ECOWAS-a za obnovu ustavnog poretka u Republici Niger".

Regionalni blok je naveo da će sastanci u Akri biti fokusirani na finaliziranje planova za raspoređivanje rezervnih snaga.

Razgovori su usledili nakon napada pobunjenika u kojem je vojna hunta Nigera saopštila da je ubijeno 17 njenih vojnika.

Lideri hunte rekli su da je smena predsednika Mohameda Bazuma bila neophodna da bi se odgovorilo na nasilje islamskih ekstremista.

ECOWAS je u saopštenju nakon napada saopštio da bi lideri hunte trebalo da obnove ustavni poredak u Nigeru "kako bi se fokusirali na bezbednost zemlje koja je postala sve krhkija" nakon puča.

Nova ambasadorka SAD u Nigeru stiže u Nijamej

Nova američka ambasadorka u Nigeru, Ketlin FicGibon, doputovaće u Nijamej nakon što je prošlog meseca u toj zemlji izvršen državni udar, saopštio je Stejt department u sredu, što je znak da Vašington nastavlja da se bavi tom situacijom.

Američki zvaničnik rekao je da se očekuje da ona stigne u Niger kasnije ove nedelje.

Senat je krajem prošlog meseca potvrdio imenovanje FicGibon iz službe za inostrane poslove, za američku ambasadorku, neposredno nakon puča, skoro godinu dana nakon što je nominovana.

Zamenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel rekao je novinarima da nema planova da ona preda svoje akreditive vođama puča i da to nije neophodno za rad u ambasadi.

"Ona ide tamo da predvodi misiju u kritičnom trenutku i da podrži američku zajednicu i da koordinira napore američke vlade", rekao je Patel.

"Njen dolazak ne odražava promenu našeg stava i mi nastavljamo da se zalažemo za diplomatsko rešenje koje poštuje ustavni poredak u Nigeru", rekao je on.

Zapadne sile i demokratske afričke vlade pozvale su vođe puča da vrate svrgnutog predsednika Mohameda Bazuma, koga su vođe puča pritvorile od 26. jula, ali su vojni lideri odbili i odbili pokušaje pregovora.

U izveštaju su korišćeni neki materijali agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.

XS
SM
MD
LG