Linkovi

Vojna hunta Nigera odbila afričku diplomatsku misiju


Pristalica vojne hunte u Nigeru (Foto: AFP)

Vojna hunta, koja je krajem jula preuzela vlast u Nigeru, odbila je diplomatsku misiju država zapadne Afrike čiji je cilj uspostavljanje stanja pre državnog udara.

Delegaciji ECOWAS-a, Afričke unije i Ujedinjenih nacija nije dozvoljen ulazak u Niger precizirano je u pismu čiju autentičnost je potvrdio portparol vojske te zemlje.

U dokumentu je ukazano da je glavni razlog za to bes mlađe populacije zbog uvedenih sankcija koje su usledile kao reakcija na puč u Nigeru.

Zato se, kako je navedeno, međunarodnim izaslanicima ne bi mogao garantovati siguran smeštaj - obrazloženje je odluke kojom je afričkoj diplomatskoj misiji zabranjeno da uđu u zemlju.

Inače, pučisti su se usprotivili inicijativama Ujedinjenih nacija i Sjedinjenih Država da bi rešenje trebalo potražiti za pregovaračkim stolom.

Diplomatija je najbolji način za rešavanje situacije u Nigeru“, bila je poruka američkog državnog sekretara Entonija Blinkena u intervjuu za francuski državni radio RFI.

Precizirao je i da Sjedinjene Države podržavaju inicijativu zapadnoafričkih lidera da u četvrtak održe samit povodom sitiuacije u toj zemlji.

Blinken nije želeo da govori o mogućem povlačenju američkih snaga iz Nigera.

Članice Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) trebalo bi da se sastanu u četvrtak pošto je istekao rok koji su dali vojnoj hunti da vrati na vlast predsednika Mohameda Bazuna.

Ministri odbrana država članica ECOWAS saglasili su se prošlog petka u vezi sa mogućim vojnim planom koji se očekuje da će biti dodatno razmatran tokom planiranog susreta u nigerijskoj prestonici Abudži.

Inače, vršiteljka dužnosti zamenika američkog državnog sekretara Viktorija Nuland boravila je u ponedeljak u glavnom gradu Nigera Niameju – gde joj nije dozvoljeno da razgovara sa liderom hunte Abdurahamaneom Tianijem ili pritvorenim predsednikom Bazumom.

Nuland se sastala sa nekoliko vojnih oficira opisavši razgovore kao iskrene i teške.

Pokazali su malo interesa za pronalažanje načina kako bi demokratki poredak ponovo bio uspostavljen“, rekla je ona.

U istom danu samoproglašeni lider Nigera - Tijani razgovarao je sa delegacijom Malija i Burkine Faso – državama u kojima su vojne hunte preuzele vlast. Obe države obećale su pomoć Nigeru.

"Nećemo prihvatiti vojnu intervenciju u Nigeru. Naš opstanak zavisi od toga", rekao je Abdulaj Majga – portparol hunte u Maliju.

Zapadni saveznici strahuju da bi Niger, poput Malija nakon puča 2021, mogao proterati francuske trupe i mirovne snage UN-a i uputiti poziv ruskoj plaćeničkoj formaciji Vagner.

Posmatrači nevladinih organizacija usredesređenih na očuvanje ljudskih prava ukazali su da su, osim vojnih trupa Malija, borci za koje se pretpostavlja da su iz redova Vagnera u brutalnoj ofanzivi pogubili stotine civila u 2022.

XS
SM
MD
LG