Linkovi

Niger zatvorio vazdušni prostor dok vojna hunta odbija da vrati predsednika


Francuski vojni avion na aerodromu Diori-Hamani u Nijameju u Nigeru na fotografiji koju je 1. avgusta objavio generalštab francuske vojske. Lideri puča objavili su u nedelju da zatvaraju vazdušni prostor zemlje.

Niger je u nedelju zatvorio svoj vazdušni prostor do daljnjeg, navodeći kao razlog pretnju vojnom intervencijom iz zapadnoafričkog regionalnog bloka nakon što su vođe državnog udara odbacile rok kojim im je dat za vraćanje svrgnutog predsednika zemlje.

Ranije su hiljade pristalica hunte pohrlile na stadion u Nijameju, glavnom gradu, podržavajući odluku da se ne poklekne pred spoljnim pritiskom da se hunta povuče do nedelje nakon preuzimanja vlasti 26. jula.

Državni udar, sedmi u zapadnoj i centralnoj Africi za tri godine, potresao je region Sahela, jedan od najsiromašnijih na svetu. S obzirom na svoje bogatstvo u zalihama uranijuma i nafte i ključnu ulogu u ratu sa islamističkim militantima, Niger je važan za SAD, Evropu, Kinu i Rusiju.

Šefovi odbrane Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOVAS) dogovorili su mogući plan vojne akcije, uključujući kada i gde da se izvrši udar, ako pritvoreni predsednik Mohamed Bazum ne bude pušten i vraćen na posao do zadatog roka.

"Suočeni sa pretnjom intervencije koja postaje sve očiglednija... nigerski vazdušni prostor je od danas zatvoren", rekao je predstavnik hunte u izjavi na nacionalnoj televiziji u nedelju uveče.

On je rekao da je došlo do preraspoređivanja snaga u dve zemlje Centralne Afrike u pripremi za intervenciju, ali nije izneo detalje.

ECOVAS nije odgovorio na zahtev za komentar šta će biti sledeći koraci Zajednice, niti kada tačno ističe određeni rok.

Puštajući vojničke melodije i svirajući u vuvuzele, preko 100 pristalica hunte ovog vikenda postavilo je punkt u blizini vazdušne baze u Niameju, kao deo građanskog pokreta za pružanje nenasilnog otpora u podršci hunti ako bude potrebno.

Pristalica Nacionalnog saveta Nigera za odbranu otadžbine maše zastavom Rusije (okrenutom naopako), tokom demonstracija u Nijameju, 6. avgsuta 2023. Hiljade pripadnika vojne hunte okupilo se na stadionu u Nimajemu u nedelju, kada je isticao rok zapadnoafričkog regionalnog bloka ECOWAS za vraćanje svrgnutog predsednika Mohameda Bazouma na vlast.
Pristalica Nacionalnog saveta Nigera za odbranu otadžbine maše zastavom Rusije (okrenutom naopako), tokom demonstracija u Nijameju, 6. avgsuta 2023. Hiljade pripadnika vojne hunte okupilo se na stadionu u Nimajemu u nedelju, kada je isticao rok zapadnoafričkog regionalnog bloka ECOWAS za vraćanje svrgnutog predsednika Mohameda Bazouma na vlast.

Dok su organizatori uzvikivali "Živeo Niger", činilo se da je veliki deo emocija usmeren protiv ECOVAS-a, kao i bivše kolonijalne sile Francuske, koja je u subotu saopštila da će podržati regionalne napore da se obori puč, ne precizirajući da li to uključuje vojnu pomoć.

"Narod Nigera je shvatio da ovi imperijalisti žele da dovedu do naše smrti. I ako Bog da, oni će biti ti koji će patiti zbog toga", rekao je penzioner Amadu Adamu.

Niger je prošle nedelje opozvao sporazume o vojnoj saradnji sa Francuskom, koja ima između 1.000 i 1.500 vojnika u zemlji.

U nedelju se u televizijskim debatama za okruglim stolom raspravljalo između ostalog o podsticanju solidarnosti u suočavanju sa sankcijama ECOVAS-a, koje su dovele do nestanka struje i skoka cena hrane.

Vojna pretnja bloka izazvala je strah od daljeg sukoba u regionu koji se već bori protiv smrtonosne islamističke pobune u kojoj je ubijeno na hiljade ljudi, dok su milioni drugih primorani da pobegnu.

Svaka vojna intervencija mogla bi da bude iskomplikovana obećanjem hunti u susednom Maliju i Burkini Faso da će stati u odbranu Nigera ako bude potrebno.

Bazumov premijer Ohumudu Mahamadu rekao je u subotu u Parizu da zbačeni režim i dalje veruje da je sporazum u poslednjem trenutku moguć.

Italija je u nedelju saopštila da je smanjila broj svojih trupa u Nigeru kako bi napravila mesta u svojoj vojnoj bazi za italijanske civile kojima bi mogla biti potrebna zaštita ako se bezbednost pogorša.

Emirati poslali vojna vozila u Čad, susednu zemlju Nigera

Ujedinjeni Arapski Emirati poslali su vojna vozila i drugu bezbednosnu opremu u Čad kao podršku naporima protiv "terorizma" i zaštiti granica, saopštila je u nedelju ta naftom bogata zalivska država.

Čad je sused Nigera.

Zvanična novinska agencija Ujedinjenih Arapskih Emirata, VAM, objavila je fotografiju nekoliko oklopnih vozila u boji pustinje, sa zastavama Emirata i Čada prebačenim preko dva od njih. Emiratska firma NIMR proizvodi vozila.

Pristalice vojne hunte okuplile su se na stadijonu u Nijameju, Niger, 6. avgusta 2023.
Pristalice vojne hunte okuplile su se na stadijonu u Nijameju, Niger, 6. avgusta 2023.

"UAE su poslali pošiljku vojnih vozila i bezbednosne opreme u Republiku Čad, kako bi podržali njene sposobnosti u borbi protiv terorizma i jačanju zaštite granica", javio je VAM, ne navodeći detalje o opremi.

VAM je izvestio da su dve zemlje potpisale sporazum o vojnoj saradnji u junu tokom posete predsednika Čada, generala Mahamata Idrisa Debija Itnoa, koji je vodio zemlju otkako je njegov otac Idris Debi Itno umro od rana zadobijenih u borbi protiv pobunjenika pre više od dve godine.

XS
SM
MD
LG