Linkovi

Francuska počela evakuaciju svojih i građana EU iz Nigera


Arhiva - Pristalice predvodnika puča generala Abdurahmane Čianija marširaju u Nijameju, Niger, 30. ula 2023.
Arhiva - Pristalice predvodnika puča generala Abdurahmane Čianija marširaju u Nijameju, Niger, 30. ula 2023.

Francuska je saopštila da će započeti evakuaciju u utorak iz Nigera za svoje građane i građane drugih evropskih država, skoro nedelju dana nakon što je vojna hunta preuzela vlast.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju navelo da je odluka o sprovođenju evakuacije izazvana neredima oko francuske ambasade u Nijameju i zatvaranjem vazdušnog prostora Nigera. Ministarstvo je saopštilo da francuski državljani nisu u mogućnosti da sami napuste zemlju.

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani izjavio je na društvenim mrežama u utorak da Italija takođe nudi svojim građanima u Nijameju specijalni let za evakuaciju.

Regionalni blok ECOVAS uveo je sankcije protiv vođa državnog udara i saopštio da bi mogao da upotrebi silu da vrati predsednika Mohameda Bazuma na funkciju.

Sjedinjene Države i Evropska unija takođe su pozvale da se Bazumova vlada odmah vrati na funkciju.

Burkina Faso i Mali, dva suseda Nigera koji deluju pod vojnim vladama, objavili su u ponedeljak zajedničko saopštenje u kojem se kaže da će se svaka vojna akcija protiv Nigera smatrati „objavom rata protiv Burkine Faso i Malija“.

Gvineja, još jedna susedna zemlja predvođena huntom, izrazila je protivljenje sankcijama ECOVAS-a i mogućnosti vojne intervencije.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.

XS
SM
MD
LG