Linkovi

Pritvor za majku koja je napala nastavnicu u školi u Beogradu, najavljen protest roditelja


Ilustracija - policijsko vozilo u Srbiji (AP Photo/Vladimir Milovanovic)
Ilustracija - policijsko vozilo u Srbiji (AP Photo/Vladimir Milovanovic)

U poslednja tri dana zabeležena su tri napada na prosvetne radnike u osnovnim školama u Beogradu.

Poslednji se dogodio u četvrtak, kada je nastavnica biologije u Osnovnoj školi "Jovan Dučić" na Novom Beogradu napadnuta fizički i verbalno i tom prilikom zadobila više povreda u predelu stomaka.

Prema navodima kolega pretučene nastavnice, incident se dogodio kada je majka jednog od učenika došla na "otvorena vrata" i pitala je zašto je njenom sinu zaključena dvojka, a ima prosek za trojku, a da pritom nije znala da se sabira i ocena iz prvog polugodišta, prenose mediji.

Po nalogu javnog tužioca u Beogradu, majci A.R. (1992.) određeno je zadržavanje zbog krivičnih dela zlostavljanja i mučenja, te ugrožavanja sigurnosti.

Uhapšenoj se krivičnom prijavom stavlja na teret da je 13. juna u osnovnoj školi na Novom Beogradu, nezadovoljna zaključenom ocenom njenog sina, uputila nastavnici pretnje po život. Nastavnici su u KBC Zemun konstatovane višestruke lake telesne povrede, piše u saopštenju MUP-a.

Usled radnji okrivljene oštećenoj je, po sopstvenoj izjavi, povređeno ljudsko dostojanstvo i oseća strah za svoju bezbednost, a ujedno je predmetni događaj izazvao i uznemirenost građana, naročito zbog činjenice da se dogodio u osnovnoj školi, dodaje se u saopštenju.

Javni tužilac će 15. juna saslušati okrivljenu o svim okolnostima događaja.

"Svesni učestalosti napada na prosvetne radnike Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu će predlagati najstrože sankcije i na taj način uticati na bezbednost svih građana i očuvanje obrazovnih institucija", zaključuje se u saopštenju.

MUP navodi da je osumnjičenoj određeno zadržavanje do 48 časova i da će, uz krivičnu prijavu, biti privedena nadležnom tužilaštvu.

Prethodno je, 13. juna, Sindikat radnika u prosveti Srbije saopštio da je učiteljica osnovne škole "Sveti Sava" po povratku sa rekreativne nastave sa Kopaonika napadnuta pri izlasku iz autobusa.

U saopštenju je navedeno da su učiteljicu napali i pretukli roditelji učenika iz drugog odeljenja pred roditeljima i nastavnicima koji su se vratili sa rekreativne nastave.

Tri dana ranije, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije saopštio je da je 10. juna nastavnicu muzičkog vaspitanja u Osnovnoj školi "Vasa Pelagić" u Beogradu verbalno i fizički napao učenik šestog razreda te škole.

Kako je navedeno - učenik je napao nastavnicu nakon razgovora koji je imao sa razrednim starešinom i zamenikom direktora škole kod kojih ga je uputila, jer je pušio elektronsku cigaretu u učionici.

Roditelji najavili protest

Odlukom kolektiva OŠ “Jovan Dučić” u petak neće biti nastave u toj školi, a Savet roditelja pozvao je sve roditelje učenika da se okupe u 17 časova ispred škole na protestu povodom nasilja.

"Skupom ispred škole pozivamo sve roditelje da pokažu, najpre deci, a nažalost i mnogim roditeljima, da smo protiv nasilja generalno, a posebno protiv vršnjačkog i nasilja nad onima kojima poveravamo svoju decu! Prosvetni radnici moraju da se podignu na mnogo viši nivo poštovanja, jer je budućnost naše dece u njihovim i našim rukama", naveo je Saveta roditelja OŠ “Jovan Dučić” u dopisu.

"Strože sankcije za nasilje nad nastavnicima"

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je da, povodom slučaja u kom je roditelj učenika fizički napao nastavnicu, Ministarstvo pravde radi na izmenama i dopunama krivičnog zakonika, kako bi sankcije za nasilje bile strože.

Ona je za TV Prva da joj je informacija da je nastavnica pretučena izazvala osećanje "ogromne tuge i rezigniranosti", te da je to poruka koja deprimira sve koji učestvuju u naporima da se atmosfera u školama promeni. Kazala je i da je sa pretučenom nastavnicom razgovarala telefonom.

"Imali smo razgovor koji je mene uzdrmao, uznemirio, iako sam po profesiji to što jesam – lekar psihijatar. Ona se preispituje šta je trebalo da uradi da ne dođe do incidenta. Psihički bol je apsolutno nadmašio onaj fizički koji je doživela“, rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Istakla je da Ministarstvo pravde radi na promeni zakona, koja podrazumeva da će slučajevi napada na osobu zaposlenu u obrazovnom sistemu i bilo kakvih ataka na njih biti tretirani kao napadi na advokate, što znači da će sankcije izmenama i dopunama ovog zakona biti neuporedivo drugačije, jače nego što su bile do sada.

Povodom incidenta koji se takođe u četvrtak dogodio u OŠ "Sveti Sava“ na Vračaru, kada su roditelji jedne učenice napali učiteljicu po povratku dece sa ekskurzije, ministarka je rekla da nema potpune informacije o tom slučaju i naglasila da je bitno da se utvrde sve činjenice.

"Oni koji se nisu ponašali u skladu, pa i sa etičkim normama, a ne samo zakonskim i podzakonskim aktima, moraće da snose posledice“, poručila je.

Nasilje nad zaposlenima u prosveti osudila je na konferenciji za medije 14. juna i predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić.

"Nasilje nad našim vaspitačicama i vaspitačima, učiteljicama i učiteljima, nastavnicima i nastavnicima, profesorima i prosfesorkama je apsolutno nedopustivo", rekla je Brnabić.

Ona je navela da je zamolila nadležni skupštinski odbor za obrazovanje da se sastane i podrži sve napore izvršne vlasti, uključujući sva relevantna ministarstva, u rešavanju problema nasilja u školama.

"Ukoliko je potrebno, da menjamo zakone, da se oni u najkraćem mogućem roku i na dnevnom redu zasedanja Narodne Skupštine", rekla je Brnabić.

Sindikat oštro osuđuje

Sindikati i udruženja prosvetnih radnika oštro su reagovali na nove slučajeve nasilja prema prosvetnim radnicima u Beogradu, zahtevajući od nadležnih da hitno reaguju, kao i odgovore šta je učinjeno povodom ranijih napada na nastavnike.

"Nastavnici biologije u jednoj od beogradskih škola roditelj učenika petog razreda naneo je teške telesne povrede. Majka nezadovoljna zaključenom ocenom svog deteta uhvatila je nastavnicu za kosu, oborila je na pod i sve tako držeći nastavnicu na podu udarala njenom glavom o pod. Uz fizičko nasilje usledile su i pretnje da će je ubiti i pobiti porodicu", navela je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS).

Napominjući da je zaključivanje ocena oduvek bio kompleksan posao, USPRS je navela da je u Srbiji danas postao i opasan po život onog ko ocene zaključuje.

USPRS je zatražila od nadležnih da odgovore da li su usvojene izmene Krivičnog zakonika, koje se odnose na zaposlene u školama i ako nisu zašto nisu, šta je majka radila u školi kada je Pravilnikom o ocenjivanju precizirano da u poslednjoj nedelji nastavne godine nema informativnih sastanaka i roditeljskih sastanaka, te zašto nema informacije o postupanju u slučajevima nasilja koji su se desila poslednjih nedelja u Priboju, Beogradu i Bačkoj Palanci.

"Da li treba da završimo ovu školsku godinu sutra bez zaključivanja ocena, kada su već ove aktivnosti opasne po život? Da li treba da u školski kalendar uvedemo očekivanu projekciju dana kada ćemo u toku školske godine štrajkovati, zbog učestalog i nažalost uobičajenog fizičkog nasilja nad zaposlenima u prosveti? Da li je previše očekivati da nadležna ministarstva prosvete i policije povodom incidenata daju saopštenja za javnost?", upitala je USPRS, izrazivši podršku obustavi nastave u OŠ "Jovan Dučić".

"Ukinuta škola"

Povodom fizičkih napada na nastavnicu biologije u OŠ "Jovan Dučić" i učiteljicu u OŠ "Sveti Sava", Forum beogradskih gimnazija konstatovao je u saopštenju da je "škola ukinuta".

"Vreme je da đačke knjižice ostanu prazne, odeljenjska veća neodržana, a ocene nezaključene", naveo je Forum beogradskih gimnazija u kratkom saopštenju.

Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" izrazio je ogorčenje i bes i pozvao sve koleginice i kolege, a posebno predstavnike Ministarstva prosvete i Školske uprave Beograd da svojim prisustvom u petak u 17 časova ispred OŠ "Jovan Dučić“ pokažu da se iskreno zalažu za nestajanje svih oblika nasilja u obrazovno vaspitnim ustanovama.

"Tužna je istina, da su se nastojanja za unapređenje pozicije prosvetnog radnika svela na odbranu golih života. Okrenimo se zato, hrabro, solidarno i odlučno sopstvenim snagama, kada nam već institucije ne pružaju oslonac", saopštio je Sindikat "Nezavisnost".

U tekstu su korišćeni pojedini materijali agencije Fonet i Radio-televizije Srbije
XS
SM
MD
LG