Linkovi

Studentkinje FPN u Beogradu pokreću platformu za prijavu seksualnog nasilja


Studentkinje Fakulteta političkih nauka (FPN) u Beogradu najavile su u utorak formiranje "ženske grupe" i pokretanje onlajn platforme uz pomoć koje će njihove koleginice moći da prijave slučajeve seksualnog nasilja.
Studentkinje Fakulteta političkih nauka (FPN) u Beogradu najavile su u utorak formiranje "ženske grupe" i pokretanje onlajn platforme uz pomoć koje će njihove koleginice moći da prijave slučajeve seksualnog nasilja.

Studentkinje Fakulteta političkih nauka (FPN) u Beogradu najavile su u utorak formiranje "ženske grupe" i pokretanje onlajn platforme uz pomoć koje će njihove koleginice moći da prijave slučajeve seksualnog nasilja.

"Rešile smo da oformimo jednu žensku grupu, koja će se od sada baviti pritiskom na FPN, kako više nikad ne bi došlo do toga da ijedna studnetkinja mora da čeka da završi fakultet i pobegne od nasilnika pa da izađe u javnost sa svjom pričom ili da nikad ne izađe", izjavila je studentkinja Jovana Krstić.

Ova inicijativa dolazi u svetlu prošlonedeljnih izbora za dekana na tom fakultetu i bure u javnosti koja se digla zbog pokušaja imenovanja profesora Slaviše Orlovića, protiv kog je pre deset godina jedna studentkinja podnela prijavu za seksualno uznemiravanje.

I sam proces glasanja za izbor novog dekana FPN-a protekao je uz nis nejasnoća: Za Orlovićev izbor na sednici Saveta fakulteta održanoj 7. juna glasalo je 13 od 27 članova Saveta, nakon čega je odlučeno da se Savet svede na 22 člana, jer je petoro članova podnelo ostavku, pa je 13 glasova bilo dovoljno njegov za izbor, ali je pravna služba fakulteta ocenila da je takvo tumačenje protivzakonito.

Orlović je potom 8. juna na društvenoj mreži X saopštio da "podnosi ostavku na mesto dekana".

Kako je naveo u dokumentu koji je objavio, a koji je adresiran na Nastavno-naučno veće FPN i Savet FPN, ostavku je podneo "svestan da bi dugotrajna sporenja i tumačenja, kao i eventualni sudski postupci u vezi sa izborom dekana blokirali normalno funkcionisanje fakulteta, stavljajući fakultet na prvo mesto, postupajući odgovorno, dostojan poverenja koje su mu koleginice i kolege ukazale kao kandidatu za dekana", dodajući da je "fakultet iznad svih".

Studentkinja Emilija Milenković ocenila je na konferenciji za medije u utorak da je događanjima prošle sednice na FPN stvorena jedna mala revolucija studentkinja, "koja je zauvek srušila taj zid ćutanja koji se tolikio dugo stvarao o seksualnom nasilju".

"Sada želimo da nastavimo i ohrabrimo studentkinje da što više prijavljuju, da više ne ćute o slučajevima seksualnog zlostavljanja", poručila je Milenković.

On je pojasnila da je u pitanju Gugl forma, koju će studentkinje moći anonimno da popune i tako prijave seksualno nasilje.

"Mi ćemo to prosleđivati poverenicama. Svakako ohrabrujemo studentkinje i da direktno odu kod poverenica i prijave svoj slučaj nasilja", kazala je.

Ona je dodala da na tom fakultetu već postoji sistem prijavljivanja seksualnog nasilja, ali da je on relativno nov.

"Nažalost, zbog toga studentkinje često nemaju poverenja da prijave takve slučajeve poverenicama", pojasnila je Milenković.

Prema rečima studentkinje Sandre Đorđević, "ženska grupa" će se zalagati za to da se, prvenstveno, promene pravni nedostaci u pravilniku o radu FPN, a da će kasnije, ukoliko bude potrebno, nastaviti sa protestima i pristiskom.

Ona je rekla i da će od oktobra organizovati različite tribine i razgovore kako bi ohrabrile studentkinje da prijave nasilje.

Inače, ni deset godina nakon prijave studentkinje master studija protiv profesora Orlovića nije poznato da li je ta prijava imala zvaničan epilog, ali se zna da je Orlović nedugo potom smenjen sa mesta prodekana za kvalitet, samovrednovanje i naučnoistraživačku delatnost na FPN-u.

On je za list "Politika" 2014. godine rekao da je razrešen te dužnosti "zbog nepostojanja komunikacije sa dekanom", te negirao da je protiv njega ikada podneta krivična prijava kao i da je bilo koji državni organ konstatovao seksualno uznemiravanje.

Aktuelni dekan Fakulteta političkih nauka Dragan Simić je u dopisu upućenom Savetu FPN-a 5. juna napisao da su nadležni "uvidom u Arhiv Fakulteta ustanovili da protiv predloženog dekana nema pravosnažnih odluka u pogledu seksualnog uznemiravanja, niti postupaka koji su u toku", međutim, po objavljivanju informacije da će Orlović biti kandidat za novog dekana, više bivših studentkinja je na društvenim mrežama podelilo svoja iskustva.

U tekstu su korišćeni pojedini materijali agencije Fonet

XS
SM
MD
LG