Linkovi

Gnev u Kijevu zbog snimka odrubljivanja glave ukrajinskom vojniku, Kremlj traži proveru


ARHIVA - Ukrajinci, ratni zarobljenici, posle razmene zarobljenika, na nepoznatoj lokaciji u Ukrajini, 4. februara 2023.
ARHIVA - Ukrajinci, ratni zarobljenici, posle razmene zarobljenika, na nepoznatoj lokaciji u Ukrajini, 4. februara 2023.

Ukrajina je pokrenula istragu video snimka na kojem se navodno vide ruski borci koji odsecaju glavu ukrajinskom vojniku, što je najnovija u nizu optužbi za svirepe zločine koje je Rusija počinila od početka invazije u februaru 2022.

Video snimak se brzo proširio na internetu i izazvao ogorčenje zvaničnika u Kijevu, uključujući i predsednika Volodimira Zelenskog, kao i međunarodnih organizacija.

Kremlj je snimak nazvao "užasnim", ali je rekao da treba proveriti njegovu autentičnost.

Agencija Asošijeted pres nije mogla da nezavisno potvrdi autentičnost video snimka ili uslove pod kojima je snimljen. Agencija je odlučila da ne distribuira video i da ne koristi fotografije izvučene iz snimka zbog ekstremno uznemirujućeg sadržaja.

Na video snimku koji cirkuliše na internetu vidi se čovek u zelenoj vojnoj uniformi sa žutom trakom oko ruke, kakvu obično nose ukrajinski borci. Čuje se kako vrišti dok drugi čovek, u kamuflažnoj uniformi, nožem odseca glavu.

Treći čovek na snimku drži pancirni prstuk koji, po svemu sudeći, pripada zarobljenom vojniku. Sva trojica govore ruski.

Ukrajinski predsednik Zelenski je poručio da se nasilje koje je viđeno u najnovijem video snimku nikada neće zaboraviti, i da će ruski vojnici biti pozvani na odgovornost.

"Svako mora da reaguje, svaki lider. Ne očekujte da će to biti zaboravljeno, da će vreme proći", izjavio je u video snimku, u kojem je koristio snažan rečnik a ruske vojnike nazvao "zverima".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je video snimak "užasan" ali da mora da se proveri autentičnost.

U svetu lažnih vesti u kojem živimo, autentičnost tog snimka se mora proveriti", izjavio je u telefonskom razgovoru sa novinarima.

Ukrajinska služba državne bezbednosti otvorila je istragu, prema saopštenju Vasila Malijuka, šefa agencije poznate po skraćenici SBU. Zvaničnici poručavaju video da bi identifikovali odgovorne, kao i žrtvu, saopštila je Hana Malijar, zamenica ministra odbrane.

Korisnici Telegram kanala koji podržavaju politiku Kremlja nisu potvrdili autentičnost snimka, ali ga nisu ni osporili. Neki su pokušali da ga opravdaju navodeći da su ruski vojnici očvrsnuli i otupeli zbog sukoba.

Andrej Medvedev, novinar ruske državne televizije i član gradske skupštine Moskve, spekulisao je da je trenutak objavljivanja snimka "prilično povoljan" za ukrajinsku vojsku, navodeći da bi mogao da ideološki motiviše i pokrene njene pripadnike pred planiranu veliku kontraofanzivu.

Ukrajinski vojnik u Bahmutu, 12. aprila 2023. (Foto: AP/Iryna Rubakova)
Ukrajinski vojnik u Bahmutu, 12. aprila 2023. (Foto: AP/Iryna Rubakova)

Mihajlo Podoljak, savetnik predsednika Zelenskog, takođe je objavljivanje snimka doveo u vezu sa očekivanom ofanzivom, ali je ocenio da je objavljen u nameri da se "demorališu građani ili bar promeni psihološka percepcija rata u ovom trenutku."

Ukrajinski glavni zvaničnik za ljudska prava Dmitro Lubinec izjavio je da će zatražiti od Komiteta UN za ljudska prava da sprovede istragu, i rekao da je takođe pisao Visokom komesaru UN za ljudska prava, posmatračkoj misiji UN za Ukrajinu, generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu i Međunarodnom komitetu crvenog krsta.

"Javno pogubljenje jednog zatvorenika je samo još jedno kršenje normi Ženevske konvencije, međunarodnog prava i kršenje fundamentalnog prava na život", napisao je na Telegramu.

Od kad su ruske snage izvršile invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022, počinile su masovna zlostavljanja i navodne ratne zločine, prema dokumentaciji Ujedinjenih nacija, grupa za ljudska prava i izveštajima Asošijeted presa.

Komšinica teši Nataliju Vlasenko, kojoj su ruski vojnici ubili muža, Pavla, i unuka Dimu, dok plače u svojoj bašti u Buči, 4. aprila 2022.
Komšinica teši Nataliju Vlasenko, kojoj su ruski vojnici ubili muža, Pavla, i unuka Dimu, dok plače u svojoj bašti u Buči, 4. aprila 2022.

Ukrajina je u više navrata optužila Rusiju da napada stambene zgrade i druge civilne strukture i opremu za vreme svojih vazdušnih udara, a snimci stotina mrtvih civila na ulicama i u masovnim grobnicama u Buči, posle povlačenja ruskih snaga iz tog grada, užasnuli su ceo svet.

Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina zbog ratnih zločina, optužujući ga da je lično odgovoran za otmicu dece iz Ukrajine. Kremlj demantuje da je počinio ratne zločine ili da napada civile.

Ukrajinski vojnici su takođe optuženi za zlostavljanje, a prošle godine Kijev je saopštio da će istražiti video koji se pojavio na internetu, a za koji je Moskva tvrdila da pokazuje kako ukrajinski vojnici ubijaju ruske vojnike koji su pokušali da se predaju.

XS
SM
MD
LG