Linkovi

Brat Džordža Flojda razmatra da tuži Kanjea Vesta zbog komentara o Flojdovoj smrti


Mural sa likom Džordža Flojda u Berlinu
Mural sa likom Džordža Flojda u Berlinu

NJUJORK - Brat Džordža Flojda, Afroamerikanca koji je preminuo nakon što mu je policajac Derek Šovin klečao na vratu, razmatra da tuži repera Kanjea Vesta zbog komentara o Flojdovoj smrti.

"Razmatramo tužbu u ime Filoniza Flojda, zbog lažnih tvrdnji Kanjea Vesta o smrti Džordža Flojda", rekao je advokat Li Merit za ABC njuz.

Reper i modni dizajner bio je gost jednog podkasta u kojem je govorio o tome kako je Flojd umro.

"Gledao sam dokumentarac Kendes Ovens o Džordžu Flojdu. Jedna od stvari koju su rekli jegovi cimeri jeste da je bio visok kao ja, i da se na dan smrti molio osam minuta. Dali su mu fentanil", rekao je Vest i dodao da "koleno policajca nije čak ni bilo toliko na Flojdovom vratu".

Policajac Derek Šovin osuđen je na 22 i po godine zatvora zbog ubistva Džordža Flojda, pošto mu je u maju 2020. godine, prilikom hapšenja, klečao na vratu više od 9 minuta.

Flojd je bio na zemlji i vikao da "ne može da diše".

Advokat Merit je rekao da "tvrdnje da je Flojd umro od fentanila, a je usled policijske brutalnosti koja je dokazana, poništava borbu Flojdove porodice".

Vestov advokat nije komentarisao ove najave.

Izveštaj sa obdukcije koji su radili patolozi okruga Henepin pokazao je da Flojd jeste imao fentanil u krvi, ali da je umro usled spleta okolnosti - uključujući i pritisak na vratu. Ipak, doktor Martin Tobin, specijalista za pluća sa Univerziteta Lojola, posvedočio je da je Flojd umro od "niskog nivoa kiseonika, što je uzrokovalo i prestanak rada srca".

Tobin je takođe isključio mogućnost da je uzrok smrti bio fentanil, jer je njegovo disanje bilo normalno kada su ga policajci oborili na zemlju.

Kanje Vest je već duže vreme akter kontroverzi. Nedavno je objavio tvit uvredljiv za Jevreje, pa je blokiran na društvenim mrežama.

XS
SM
MD
LG