Linkovi

Putin potpisao pripajanje četiri ukrajinske oblasti Rusiji


Vladimir Putin na ceremoniji pripajanja četiri ukrajinske oblasti Rusiji
Vladimir Putin na ceremoniji pripajanja četiri ukrajinske oblasti Rusiji

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je dokument o aneksiji četiri ukrajinske oblasti koje su okupirale ruske snage i koje su na osporavanim referendumima izglasale pripajanje Rusiji.

"Ovo je volja miliona ljudi", rekao je Putin pred stotinama zvaničnika u Kremlju, dok mu je govor često prekidan aplauzom. Najavio je će Moskva nove teritorije braniti na sve načine i svim sredstvima.

Ceremonija je održana tri dana pošto je završeno glasanje na referendumima koje Zapad smatra lažnim, jer su ih organizovali ljudi koje je Moskva postavila u okupirane ukrajinske oblasti Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje. Oko 99 glasova bilo je za pripajanje Rusiji.

Ukrajina aplicirala za članstvo u NATO

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je da je Ukrajina aplicirala za članstvo u Severnoatlantskoj alijansi (NATO) po ubrzanoj proceduri.

"Preduzimamo odlučne korake prijavom za članstvo u NATO-u po obrzanoj proceduri", saopštio je Zelenski u video zapisu na društvenoj mreži Telegram.

Premijer Ukrajine Denis Šmihal potvrdio je da su predsednik Zelenski i predsedavajući ukrajinskim parlamentom podneli prijavu za ubrzano članstvo u NATO-u.

Putin je apelovao na Ukrajinu da prekine sa vojnim akcijama i vrati se za pregovarački sto. Kijev je najavio da želi da povrati teritorije koje je okupirala Rusija.

U svom govoru u Moskvi, Putin se obavezao da će braniti rusku "otadžbinu i vrednosti" i rekao da se Zapad plaši ruske kulture.

Ruski predsednik je optužio SAD i njene saveznice za "hibrirni rat" protiv Rusije i separatista na istoku Ukrajine. Dodao je da je Zapad prekršio obećanja data Rusiji i da nema moralno pravo da priča o demokratiji, te da se zapadne zemlje ponašaju "imperijalistički" kao i uvek.

Putinov plan da anektira Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje osuđivan je na Zapadu. Generalni sekretar UN Antionio Gutereš ocenio je to kao "opasnu eksalaciju" koja ugrožava izglede za mir.

"I dalje se može zaustaviti. Ali, da bi se zaustavilo, prvo moramo zaustaviti onu osobu u Rusiji koja rat želi više od života. Želi vaše živote, građani Rusije", rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Četiri oblasti zauzimaju oko 90.000 kvadratnih kilometara i čine oko 15 odsto ukrajinske teritorije.

Zvaničnici ruske vlade saopštili su da će četiri oblasti biti pod ruskom upravom kada se i formalno priključe. Putin je ranije pripretio da će braniti rusku teritoriju i nuklearnim oružjem ako zatreba.

Borelj: Aneksija ukrajinskih teritorija kršenje međunarodnog prava i povredu Povelje UN

Žosep Borelj, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, oglasio se povodom ruske aneksije okupiranih ukrajinskih područja Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja.

Aneksija ukrajinskih teritorija predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava i povredu Povelje Ujedinjenih nacija. Nikakav lažni referendum to ne može opravdati. O teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine se ne može pregovarati. Podrška Evropske unije Ukrajini ostaje nepokolebljiva“, objavio je Borelj na društvenoj mreži Tviter.

Desetine mrtvih civila na jugu Ukrajine

Dok se u Kremlju odvijala svečana ceremonija prolašenja aneksije ukrajinskih teritorija Rusiji, na terenu su nastavljene borbe.

Kako su saopštili ukrajinski zvaničnici, u ruskom napadu na konvoj automobila na jugu Ukrajine, poginulo je najmanje 23 ljudi.

"Za sada je 23 mrtvih i 28 ranjenih, svi civili. Ovo je još jedan teritoristički napad od strane terorističke zemlje", napisao je na Telegramu Oleksandr Staruk, guverner oblasti Zaporožje koju Rusija hoće da anektira.

Ruski vojni zvaničnici za napad krive ukrajinske snage.

Ukrajina najavljuje da će tražiti nazad svoju teritoriju.

"Referendumi nemaju nikakvu vrednost po međunarodnom pravu, ostaju deo Ukrajine koja je spremna da uradi sve kako bi ih vratila nazad", kaže savetnik predsednika Mikailo Podoljak.

Predsednik Ukrajine zakazao je za petak sastanak sa vojnim i obaveštajnim šefovima i najavio da će biti donete neke suštinske odluke.

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je da Amerika nikada neće priznati četiri oblasti kao ruske.

"Rezultati glasanja su proizvedeni u Moskvi", rekao je Bajden.

Tuski predsednik Redžep Tajip Erdogan apelovao je na Putina da smanji tenzije u Ukrajini.

SAD i EU su spremne da Rusiji uvedu još sankcija zbog aneksije četiri oblasti, a čak i saveznice Rusije poput Srbije i Kazahstana, najavljuju da neće priznati rezultate referenduma.

XS
SM
MD
LG