Linkovi

Crna Gora: Hakerski napad koštao izmedju 100 hiljada i 2.5 miliona eura


Crnogorski ministar javne uprave Maraš Dukaj (D) (Foto: rtcg.me)
Crnogorski ministar javne uprave Maraš Dukaj (D) (Foto: rtcg.me)

Zvaničnici u Crnoj Gori saopštili su u ponedjeljak da hakerski napad na informacioni sistem crnogorskih institucija i dalje traje, ali da sistem neće pretrpjeti trajne posljedice, i iznio procjenu da je napad koštao izmedju 100.000 i 2.5 miliona eura.

“Ogroman novac je uložen u atak na naš sistem”, rekao je ministar javne uprave Maraš Dukaj i dodao da Ministarstvo javne uprave ne može da utvrdi izvor napada.

On je saopštio da nije bilo zahtjeva za otkup kompromitovanih podataka, te da Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) ima indikacije da ti napadi dolaze iz Rusije.

“To radi ANB i ona je već iznijela svoje indikacije da ti napadi dolaze iz Rusije”, kazao je Dukaj i dodao da postoje jake indikacije da napadi dolaze baš iz Rusije.

Direktor Direktorata za informatičku bezbjednost, Dušan Polović, saopštio je da je zaraženo 150 stanica u desetak državnih institucija, te da podaci u Ministarstvu javne uprave nijesu trajno oštećeni.

“Zaražene stanice su udaljene sa mreže i sa njih su izuzeti hard diskovi na dalju forenziku”, naveo je Polović.

Prema njegovim riječima, prioritet je puštanje u rad poreskog sistema, ali će to biti urađeno tek kada u potpunosti budu sigurni u bezbjednost.

On je rekao da iza hakerskih napada na crnogorski informacioni sistem ne stoji individualac, već se radi o brižljivo planiranom napadu, koji je i dobro finansijski pripremljen.

"Vrijednost virusa kojim je napadnut informatički sistem na dark-webu procjenjuje se od 100 hiljada do dva i po miliona dolara", kazao je Polović.

On je naglasio da bi u ovom trenutku bilo kakvo ishitreno ili nekontrolisano puštanje servisa moglo uzrokovati ozbiljne posljedice.

“Određeni broj radnih stanica jeste kompromitovan”, poručio je Polović.

Dukaj je ponovio da su lični i bankovni podaci građana sačuvani u svim aspektima i da se radi na sanaciji i procjeni štete.

"Sačuvan je sistem i sistem neće pretrpjeti trajne posljedice", rekao je i dodao da će se tek utvrditi ko stoji iza napada.

U međuvremenu, Ministarstvo odbrane Crne Gore saopštilo je da je potpredsjednik Vlade u tehničkom mandatu i ministar odbrane, Raško Konjević, sa američkom ambasadorkom Džudi Rajzing Rajnke razgovarao “o do sada najjačim sajber napadima kojima je izložena Crna Gora”, prilikom čega su “razmijenili mišljenje o vidovima podrške koju SAD i druge članice NATO mogu pružiti crnogorskim državnim organima”.

“Crna Gora veoma cijeni brzi odgovor saveznica sa kojima će nastaviti da radi na zaštiti i saniranju posljedica ovog izuzetno snažnog i dobro organizovanog napada. Pomoć u ovakvim situacijama govori o značaju članstva u Alijansi, koja pruža različitu podršku svojim članicama kako bi pomogla očuvanju bezbjednosti i sigurnosti”, navodi se u objavi.

XS
SM
MD
LG