Linkovi

Vučić tražio od Erdogana pomoć u prenosu struje, Srbija u redu za letelicu "Bajraktar"


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem tokog dočeka u Beogradu (Foto: Vesna Andjic, RFE/RL)
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem tokog dočeka u Beogradu (Foto: Vesna Andjic, RFE/RL)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u sredu da je od turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana zatražio pomoć u isporuci električne energije iz Azerbejdžana u Srbiju, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Vučić je to rekao nakon sastanka sa turskim predsednikom u Palati "Srbija" u Beogradu.

"Ja sam ga danas zamolio da nam po tom pitanju pomognu i omoguće nam prostor od oko 100 megavata za prenos azerbejdžanske struje do naše teritorije što bi nam u zimskim mesecima nogo toga olakšalo", rekao je Vučić na konferenciji za medije nakon sastanka sa turskim kolegom.

Sastanak predsednika Srbije i Turske je održan u okviru Erdoganove posete regionu Zapadnog Balkana. Predsednik Turske je u glavni grad Srbije stigao veče ranije, nakon što je dan proveo u poseti Sarajevu.

U redu za "Bajraktara"

Predsednik Srbije izjavio je da se na sastanku razgovaralo o većoj vojnoj saradnji i većoj saradnji namenskih industrija Srbije i Turske.

Ponovio je da Srbija želi da kupi turske bespilotne letelice "Bajraktar".

"Stali smo u red i nadam se da ćemo to iduće godine moći da realizujemo. Mi smo spremni smo da platimo više novca nego što je prethodno dogovoreno i da ponudimo nekoliko stotina miliona evra", rekao je Vučić.

Predsedniku Turske je prethodno ispred Palate "Srbija" priređen svečani doček, uz intoniranje državnih himni dve zemlje i smotru počasne garde.

Nakon sastanka dvojice predsednika održan je plenarni sastanak delegacija Srbije i Turske, nakon čega su ministri iz vlade Turske i Srbije potpisali više sporazuma o saradnji.

Među njima je Protokol o izmenama i dopunama Sporazuma o uzajamnom ukidanju viza, kojim je omogućeno putovanje državljana Srbije i Turske u te dve zemlje sa ličnom kartom.

Turski predsednik rekao je na konferenciji za medije da je Srbija šesta zemlja sa kojom je zvanična Ankara potpisala ovaj sporazum.

"Protokol koji omogućava putovanje samo sa ličnim kartama dodatno će unaprediti naše odnose", ocenio je Erdgoan.

On je kazao da su tokom razgovora još jednom potvrdili značaj koji na Balkanu imaju mir i razvoj. Podvukao je da se nada da će u što skorije vreme biti postignut sporazum između Srbije i Kosova o registarskim tablicama.

"Mi smo pomenuli da smo spremni da pružimo svoju podršku kako god možemo. Balkan ne može više da toleriše ovakvu vrstu problema", rekao je Erdogan, prenosi RSE.

Erdogan kritikovao Zapad zbog rata u Ukrajini

Komentarišući krizu izazvanu ratom u Ukrajini, Erdogan je rekao da će Turska nastaviti da vodi izbalansiranu politiku između Kremlja i Kijeva. Dodao je da Zapad sledi "politiku podstrekivanja i provokacija".

"Time ne možete da postignete rezultate. U ovom ratu nema pobednika, ali ima dosta gubitnika", rekao je turski predsednik.

Prema njegovim rečima, Ukrajini je poslato mnogo oružja, "ali to su samo ostaci". On je dodao da ne izgleda da će se rat u Ukrajini uskoro završiti, te da ne bi trebalo da se potcenjuje Rusija.

"Rusija je povukla isporuku prirodnog gasa i cene su skočile. Zašto o tome niste razmišljali ranije?", rekao je Erdoan.

Otvoreni Balkan zajednički traži pomoć od Brisela

Predsednik Srbije rekao je da će "ova zima za sve nas biti veoma hladna, a sledeća će biti polarna za celu Evropu".

"Čini mi se da niko ne želi rešenje i da svi iščekuju poraz druge strane, a ne kompromis", rekao je Vučić, te dodao: "Nama ostaje da se spremimo i za hladnu i za polarnu zimu".

Rekao je da će zvanični Beograd razgovarati za Briselom, kao i da će zemlje u okviru regionalne inicijative "Otvoreni Balkan" tražiti podršku Evropske unije tražiti pomoć oko uvoza električne energije.

"Otvoreni Balkan" čine Srbija, Albanija i Severna Makedonija.

"Pokušavamo da napišemo pismo zajedno i da tražimo podršku i pomoć za uvoz električne energije tokom zime", rekao je Vučić.

"Zlatno doba" u odnosima Srbije i Turske

Vučić je izjavio da rezultati iz prethodnog perioda pokazuju da su odnosi između Srbije i Turske podignuti na najviši nivo u novijoj istoriji.

"Možemo da kažemo da je ovo 'zlatno doba' srpsko-turskih odnosa", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, posebno raduje što turske investicije i dalje dolaze u Srbiju.

"Turske kompanije zapošljavaju 10.000 ljudi u Srbiji", rekao je Vučić.

Najavio je da će uskoro biti završena izgrađena 22 kilometra puta Novi Pazar – Tutin u jugozapadnoj Srbiji. Privredna komora Srbije je donela odluku da otvori svoje predstavništvo u Istanbulu, rekao je Vučić.

"To bi trebalo da pospeši našu saradnju", rekao je Vučić, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Erdogan je u Beograd doputovao u okviru trodnevne posete regionu Zapadnog Balkana. Posle Sarajeva i Beograda, posetitiće Hrvatsku gde će razgovarati sa najvišim državnim zvaničnicima i otvoriti Islamski kulturni centar i džamiju u Sisku.

Kako je najavila turska agencija Anadolija, od Erdoganove posete očekuju se dodatni pomaci u već dobroj saradnji državama regiona u političkom i ekonomskom smislu.

Vučić i Erdogan sastali su se u januaru ove godine u Ankari i tom prilikom su ocenili da je saradnja dve zemlje odlična i da je očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu od ključnog značaja.

XS
SM
MD
LG