Linkovi

Vučić sa Čavušogluom: Turska snažan parnter


Turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu i predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Instagram)
Turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu i predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Instagram)

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom spoljnih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, regionalnim pitanjima i daljem unapređenju ekonomske saradnje, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Tokom sastanka razgovarano je i o potpisivanju sporazuma koji će omogućiti građanima Srbije i Turske da posećuju obe zemlje samo sa ličnim kartama. Vlada Srbije je pre nedelju dana usvojila Zaključak o utvrđivanju osnove za zaključivanje protokola između Vlade Srbije i Vlade Turske o izmenama i dopunama sporazuma o uzajamnom ukidanju viza - što državljanima obe zemlje omogućava prelazak granica bez pasoša.

Vučić je istakao da Srbija ostaje posvećena daljem unapređenju saradnje u svim oblastima od obostranog interesa i rekao da je zadovoljan razvojem političkih odnosa dve zemlje.

„Tursku vidimo kao snažnog partnera i veoma smo posvećeni razvoju i produbljenju sveukupnih odnosa. Imamo zajedničke ekonomske interese i bitno nam je što Turska velikim investcijama pomaže napredak manje razvijenih delova Srbije“, rekao je Vučić i istakao da veoma ceni lični doprinos predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana bilateralnoj saradnji i dovođenju turskih investitora.

Kao najznačajniji projekat koji se realizuje uz pomoć Turske, Vučić je naveo autoput Beograd-Sarajevo, ali i gasovod Turski tok kojim se, preko Turske, sprovodi ruski gas.

„Od izuzetnog značaja za Srbiju je i saradnja na projektu izgradnje i eksploatacije Turskog toka, koji omogućava snabdevanje regiona prirodnim gasom, a čijom realizacijom se obezbeđuje diversifikacija pravaca i izvora snabdevanja, i unapređuje sigurnost snabdevanja naših zemalja i šireg regiona“.

Vučić je ponovio da je za Srbiju ključno da očuva mir i stabilnost u regionu.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu preneo je da će turski predsednik Erdogan uskoro posetiti Srbiju i region, navodi se u saopštenju Predsedništva Srbije.

XS
SM
MD
LG