Linkovi

Srbija i Mađarska potpisale sporazum o skladištenju gasa


Mađaski šef diplomatije Peter Sijarto i ministar finansija u tehničkom mandatu Siniša Mali posle potpisivanja memoranduma u Vladi (Fonet)
Mađaski šef diplomatije Peter Sijarto i ministar finansija u tehničkom mandatu Siniša Mali posle potpisivanja memoranduma u Vladi (Fonet)

BEOGRAD - Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto razgovarao je u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o energetici, saopšteno je iz Vučićevog kabineta, a sa ministrom finansija u tehičkom mandatu Sinišom Malim potpisao je Memorandum o nastavku saradnje u oblasti energetike.

Vučić je ocenio da je "nesmetani tranzit energenata još jedan dokaz izuzetne, odgovorne i prijateljske saradnje Srbije i Mađarske".

"Posebno smo razmatrali pitanja tranzitnih kapaciteta, kao i snabdevanje gasom i konstatovali da je nesmetani tranzit energenata još jedan dokaz izuzetne, odgovorne i prijateljske saradnje Srbije i Mađarske", poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je potvrdio "iskreno i trajno opredeljenje Srbije da unapređuje odnose sa Mađarskom, koji su sada na najvišem nivou zahvaljujući posvećenosti premijera Viktora Orbana i njegove vlade bilateralnoj saradnji".

Sa ministrom Sinišom Malim, mađarski ministar Sijarto je potpisao Memorandum o nastavku saradnje u oblasti energetike. koji predviđa i da Srbija skladišti 500 miliona kubnih metara gasa u Mađarskoj, prenosi RTS.

Mali je rekao da će gas iz Mađarske Srbija moći da koristi od 1. oktobra ove godine do 1. aprila sledeće godine, i da će dnevno moći da povlači od 3 do 6 miliona kubika, u zavisnosti od perioda.

Ministar finasnija u tehničkom mandatu nije rekao koliko će to koštati Srbiju, već samo da će u ponedeljak Mađarskoj biti uplaćeno 65,7 miliona evra za rezervaciju skladišta. On je najavio da će aranžman biti finansiran jedinim delom iz budžeta Srbije, a drugi iz kredita OTP banke i Eksim banke Mađarske, piše RTS.

XS
SM
MD
LG